Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fake-Kliçko’nun arkasından Gazprom çıktı

Fake-Kliçko’nun arkasından Gazprom çıktı


AHMET KURU | BERLİN TR724

Avrupa’nın çeşitli büyük şehirlerinin belediye başkanlarına kendilerini Ukrayna’nın başkenti Kiev Belediye Başkanı ve ünlü boksör Vitali Kliçko olarak tanıtarak resmi görüşme talep eden komedyenlerin arkasından Gazprom tarafından finanse edilen Rutube (Youtube’un Rus versiyonu) çıktı. Rutube’ye içerik ürettiklerini iddia eden komedyenler, bunun ısmarlama bir gösteri olduğu iddialarını ise reddetti.  

Vovan ve Lexus takma isimleriyle tanınan Rus komedyenler Vladimir Krasnov ve Aleksey Stolyarov, yayınladıkları bir video ile sahte aramalar yaptıklarını kabul etti. Videolu aramada kendilerini nasıl Kliçko gibi göstermeyi başardıklarını ise anlatmadılar. 

İkili yaptıkları yeni açıklamada Rutube’un elçileri olduklarını, Rutube’a içerik ürettiklerini ve buradan para kazandıklarını söyledi. Rutube’nin devlete ait petrol şirketi Gazprom tarafından finanse edilmesi, akıllara devlet tarafından azmettirilip finanse edilen bir yalan haber saldırısı ihtimalini getirse de komedyenler bunu reddetti. 

Ne olmuştu? 

Geçtiğimiz haziran ayının ikinci ve üçüncü haftaları içerisinde aralarında Berlin, Viyana, Madrid, Budapeşte gibi başkentlerin de bulunduğu birçok belediyeye kendilerini Kiev Belediye Başkanı Vladimir Kliçko’nun medya ekibi olarak tanıtan e-postalar yolladı. Başkanlarla görüşme talep eden ikili, aralarında Berlin Belediye Başkanı Franziska Giffey’in de olduğu birçok belediye başkanı ile görüntülü görüşme gerçekleştirdi. Ancak Berlin görüşmesi sırasında bir şeylerin uyuşmadığı fark edildi. Viyana Belediyesi ise mailin kaynağını Ukrayna Büyükelçiliği’ne sorması ile böyle bir dolandırıcılığa düşmedi. Madrid Belediye Başkanı ve birkaç Avrupa Parlamenteri de tıpkı Franziska Giffey gibi bu ‘şakanın’ kurbanı oldu. 

Başta videonun deep-fake olarak adlandırılan bir teknoloji ile üretildiği ihtimali üzerinde durulsa da aramalardakinin bir bilgisayar programı değil, Rus komedyenler olduğu ortaya çıktı. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version