Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan: ‘‘Dohuk’taki saldırı PKK’nın Oyunu’’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahran’daki Astana formatında İran, Rusya ve Türkiye arasında gerçekleştirilen zirveden bir gün sonra 20 Temmuz’da Irak’ın Dohuk kentinin Zaho ilçesinde 9 sivilin öldüğü saldırıyla ilgili PKK’yı suçladı.

TRT’de düzenlenen özel programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin suçlandığı saldırının PKK’nın bir oyunu olduğunu söyledi.

Erdoğan, ‘‘Bu, PKK/YPG-PYD bunların alışılmış terör eylemlerinin bir benzeri, Dohuk’taki. Buna biz yabancı değiliz. Tüm Amerikalılara, aynı şekilde Rusya tarafına, ‘Bakın bu durum böyle, burada bir oyuna gelmeyelim’ dedik. Aynı şekilde bunu Iraklı dostlarımıza kardeşlerimize de söyledik. ‘Yaptığınız açıklamalara dikkat edin. Dostlarımıza karşı böyle bir eyleme girmeyiz” dedik. Dert Türkiye ile Irak arasındaki olumlu ilişkileri bozmak. Aklı selim sahibi Iraklı kardeşlerimiz güzel açıklamalar yaptı. Bazıları aksi açıklamalarda bulundu. Bir tanesi bu akşam iletildi. Konya’da yapılacak olan İslam Oyunları’na Irak’ın katılmaması istikametinde açıklama yapmışlar. Üzüldüm. Irak böyle bir adımı atmamalı’’ dedi.

Bu arada Erdoğan Suriye’nin kuzeyini kast ederek ‘‘Bazı konularda anlaşmazlığımız sürüyor’’ ifadelerini kullandıktan sonra ‘‘Suriye terör örgütlerinin yuvası haline gelmiş durumda. Teröre karşı Rusya ve İran’ın tavır belirlemesi gerekir’’ sözleriyle Türkiye’nin Astana formatında birlikte bir araya geldiği ülkelerden beklentisini ortaya koydu.

“Amerika’nın terör örgütleriyle iş tutması kendi kazdığı kuyuya düşmesi sonucunu doğuracak’’

Erdoğan, bir gazetecinin Türkiye’nin Tahran’daki zirve öncesi dile getirdiği Suriye’nin kuzeyine yönelik yeni harekat ihtimali hakkındaki sorusuna yanıt verirken bir YPG militanı hakkında taziye mesajı yayınladığı gerekçesiyle Amerika’yı suçladı.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Fırat’ın doğusu hala sıkıntıda. Burada Amerika’nın maalesef çok ciddi, olumsuz yaklaşımları var. Nitekim Tahran’da da Amerika’nın Fırat’ın doğusundan çekilmesi gereği üzerinde durdum. Buradan çekilmesi lazım. Binlerce TIR silah, mühimmat, araç gereci ABD buraya yığdı, hala da yığmaya devam ediyor. Biz bunu Trump’a söylemiştik, aynı şekilde Biden’a da söyledik. Ama hala olumlu bir adım atılmış değil. Bize dokunmayana biz zaten dokunmayız. Zaten Amerika’nın kendi yetiştirmeleri. Biliyorsunuz bunlara eğitim vermek için terör kamplarına gelmişlerdir. Hala eğitim verme çalışmaları maalesef devam ediyor. Taziye yayınladıkları terörist, Türkiye’ye karşı terör eylemlerinde bulunan bir kişi. Amerika’nın terör örgütleriyle iş tutması kendi kazdığı kuyuya düşmesi sonucunu doğuracak’’ ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ‘’Eylül toplantısında Biden’la görüşme fırsatımız olursa, bunları önlerine koyacağız. ABD terör örgütünü DEAŞ’la mücadelede sözde bir ortak gibi görüyor. Türkiye’nin DEAŞ ile göğüs göğüse çarpışan tek NATO üyesi olduğunu unutuyor’’ dedi.

Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’ya uyarı: ‘‘Parlamento olumlu bakmaz’’

Türkiye Madrid’deki NATO Zirvesi’nde önceki sert açıklamaların aksine Finlandiya ve İsveç’in Kuzey Atlantik İttifakı’na üyeliğine koşullu yeşil ışık yakmıştı. Ancak Erdoğan bugünkü TRT yayınında PKK’nın bu ülkelerdeki eylemlerinin engellenmemesi halinde kararını gözden geçireceğini yineledi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Her şeyden önce PKK/YPG ile FETÖ’ye destek verilmeyeceği, bunun kırmızı çizgimiz olduğunu kendilerine orada ısrarla anlattık. NATO Zirvesi’nde de bu teyit edildi. Zirvenin en önemli neticesi bence budur. NATO’nun kayıtlarına bu terör örgütlerinin girmiş olması Madrid Zirvesi’nin en önemli noktasıdır. İsveç ve Finlandiya’dan teröre destek verilmemesi noktasında somut beklentilerimiz var. Bakın İsveç caddelerinde polis korumasında bunlar yürüyüş yapıyorlar. Oradaki iltisaklı yapıların da kapatılması gerekiyor. Bunu da istedik. Orada da şimdi iade ve mal varlığı taleplerimize karşılık bir cevap bekliyoruz. Kesinlikle Türkiye’den bu konuda taviz beklenmesin. İsveç somut bir adım atma konusunda uzak görünüyor. Bu iş öyle zannedildiği gibi kolay bir iş değil. Bizim parlamentomuz var. Böyle devam ederse olumlu bakmaz’’ diye konuştu.

Yunanistan’a tepki: ‘‘Ne gerekiyorsa vakti geldiğinde yaparız’’

Türkiye’nin Ege denizinde Yunanistan’la yaşadığı gerilime de değinen Erdoğan, Yunanistan’ın Türkiye’nin ABD’den alma F-16 alma çabasını engelleme çabasına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Yunanistan bizim güvenlik ihtiyaçlarımız için uçak almamızı engellemeye çalışıyor. Ne gerekiyorsa vakti, saati geldiğinde Türkiye olarak yaparız. ABD’ye Fransa’ya saldırarak ‘Türkiye’ye vermeyin’ diyorlar. Ama biz duruşumuzu koruyoruz. Buradan gereken dersi almışlardır. Yunanistan’ın sürdürdüğü bu faaliyetler sadece Lozan Antlaşması’na değil, Paris Antlaşması’na da ters. Bu adaların egemenliğinin gayri askeri statü altında kalmasıyla verildiğini sanırım Miçotakis bilmiyor. Sanırım öğrenecek. Hulusi Paşa bir açıklama yaptı ‘Bu tür şartlar Türkiye için geçerli şartlar değil, olacak iş değil’. Biz Biden’la yaptığımız görüşmede gayet olumlu konuştuk. Sonra bu nereden çıktıysa Yunanistan’la ilgili konular gündeme geldi. Ben gelişmelerin olumlu olacağını düşüyorum’’ dedi.

Türkiye’nin ‘‘Putin-Zelenski olayında’’ çok önemli bir rol oynadığını söyleyen Erdoğan, Ankara’nın ‘‘samimi yaklaşımı’’nın iki taraf nezdinde kabul gördüğünü de belirtti. Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin İsrail Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Suudi Arabistan ve Mısır ile yeni bir dönem arayışında olduğunu ifade etti.

‘‘Yeter ki birbirimizi anlayalım, Mısır’la bu işin olmaması söz konusu değil’’

‘‘Bir yıllık süre zarfında gerçekleştirdiğimiz karşılıklı ziyaretlerle BAE, Suudi Arabistan’la yeni bir dönem başlattık. BAE ile bir ortak teknoloji formu tesis edildi. Suudi Arabistan makamlarının da iş adamlarımızın sorunlarının giderilmesi konusunda çalıştıklarını görüyoruz. İhraç ürünlerimize yönelik boykot ve benzeri ayrımcı uygulamaların sona ermekte olduğunu, Türk okullarının yeniden açılmasına yönelik adımların atıldığını görüyoruz. Hepsinde öte İsrail ile diyaloğu geliştiriyoruz. (İsrail Cumhurbaşkanı) Herzog’la olumlu görüşmeler sonrası 15 yıl aradan sonra devlet başkanı seviyesinde ziyaret oldu. Mısır ile ilgili süreç de alt düzeyde devam ediyor. Görüşmeler ve diplomasi devam ediyor. Üst düzeyde de bu işin olmaması söz konusu değil. Yeter ki birbirimizi anlayalım. Olmaması diye bir sebep yok. Mısır halkı Müslüman, bizim kardeşlerimiz.’’

‘‘2023 seçimlerini önceki seçimlerden daha önemli görüyoruz’’

İç politika ve ekonomiyle ilgili de mesajlar veren Cumhurbaşkanı, gelecek yapılacak seçimlerin bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Erdoğan, ‘‘ 2023 seçimlerini de bu zamana kadar girip galip çıktığımız seçimlerden daha önemli görüyoruz. Bu seçimi de bir dönüp noktası olarak görüyoruz. Seçimlerin kazası, telafisi olmaz. Sen ben değil, bütün bir ülke kaybeder. AK Parti’nin kazanması Türkiye’nin kazanması demek. Cumhur İttifakı olarak kendimizden sorumluyuz. Adayımız belli. ‘Bu ittifak ne aday çıkarır?’ bizi ilgilendirmiyor. Biz kendimize bakarız. Masanın altında farklı, masanın üstünde farklı olaylar dönüyor. Biz göreve geldiğimizde seçme ve seçilme yaşı 30’du Biz dedik ki ‘bunu indireceğiz’. Seçme ve seçilmede bir ayrım yaptık. 25 ve 18. Seçme-seçilmeyi hepsini 18 yapalım. Bu yaştaki gençlerimiz parlamentoda söz sahibi oldular” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı’nın gündeminde ekonomi de vardı. Erdoğan, “Hayat pahalılığının yükünü azaltmak amacıyla gerekli tüm adımları da atıyoruz. Yıllık enflasyon düşüşünü önümüzdeki yıl ciddi bir şekilde Şubat-Mart döneminde görmeye başlarız’’ dedi.

Exit mobile version