Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Derya Kömürcü: AKP’nin çekirdek kadrosunda da çözülmeler başladı

Derya Kömürcü: AKP'nin çekirdek kadrosunda da çözülmeler başladı


Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi Araştırmalardan Sorumlu Genel Koordinatörü, Siyaset Bilimci Doç. Dr. Derya Kömürcü AKP’nin seçim öncesi son durumunu değerlendirdi.

Evrensel’den Çağrı Sarı‘ya konuşan Kömürcü, AKP’nin son iki yılda küçük ama istikrarlı bir şekilde oy kaybına uğradığını; kur korumalı mevduat hamlesi parti tarafından bir can simidi olarak değerlendirilse de oy kaybının devam ettiğini söyledi. 

Doç. Dr. Derya Kömürcü, geçtiğimiz hafta yaptıkları anketlere göre, AKP’nin 2 puana yakın oy kaybederek yüzde 22,5’a kadar gerilediğini duyurdu. Kömürcü,  AKP’nin çekirdek kadrosunun ideoloji/dünya görüşü, dini inanç, etnik aidiyet gibi kolay değişmeyen etkenlere sahip seçmen kitlesinin içinde de çözülmeler başladığına dikkat çekti. Bu durumun önemli bir eşik olduğuna işaret eden Kömürcü, bunun nedenini de “ekonomik krizi de içinde barındıran ama ondan çok daha büyük bir yönetim krizi” olarak değerlendirdi.

‘İKTİDAR SEÇMENİNDE BİR İNANÇ YİTİMİ BAŞLADI’

Bu ay görülen 2 puanlık kaybı değerlendiren Kömürcü, temel belirleyen olarak ekonomik krizin, vatandaşların giderek kötüleşen yaşam koşullarının altını çizerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bugün geldiğimiz nokta, krizin olumsuz etkisine rağmen AKP ve MHP’ye oy verme eğilimi devam eden sadık seçmen kümesinin oy davranışında bir değişim olabileceğini düşündürtüyor. Dolayısıyla uzun bir sürece yayılan birikimin sonunda iktidar seçmeninde bir inanç yitimi yaşanmaya başlandığını söyleyebiliriz.”

YAŞAMI DAHA ÇEKİLMEZ HAL ALIYORSA, TEPKİ GÖSTERMEMEK GÜÇ

Kömürcü, çekirdek kitleyi dahi kaybedecek ne olmuş olabilir sorusuna şu yanıtı verdi:

“Her partinin çekirdek seçmeni, son derece katı, nüfuz etmesi çok kolay olmayan bir seçmen kümesi. Partilerin farklı oranlara denk gelmekle birlikte hemen hepsinin çekirdek seçmeni var. Bu seçmen kümesinin oy davranışı üzerinde etkili olan temel belirleyicinin ne olduğunu incelediğimizde ideoloji/dünya görüşü, dini inanç, etnik aidiyet gibi kolay değişmeyen etkenlerin öncelikli olduğunu görüyoruz. Ülkede tüm olup bitenlere rağmen AKP’nin belirli bir seviyenin altına düşmüyor olmasının nedenini ben burada arıyorum. Ülkenin kötü yönetildiğini düşünen, parlamenter sisteme geri dönmek isteyen, pek çok konuda muhalefetin görüşüne daha yakın hisseden ama AKP ve MHP’ye oy vermeye devam etme eğiliminde olan seçmenler olduğunu biliyoruz. Şimdi sanırım bu seçmenler için iktidarın büyüsü bozulmaya başladı. Sorunların çözüleceğine dair inanç yittiğinde, yaşamınız da her gün biraz daha çekilmez bir hal alıyorsa, buna tepki göstermemeniz çok güç.”

SADECE EKONOMİK DEĞİL DAHA BÜTÜNLÜKLÜ BİR TEPKİ VAR

Kaybedilen seçmenin ‘ekonomik iyileştirmelerle’ kolay kolay geri kazanılamayacağını vurgulayan Kömürcü, sorunun büyük bir yönetim krizi olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Bugün sokaktaki vatandaş ücret artışları karşısında, “bana da zam yapma, yediklerime de” diyecek noktaya geldiyse kaybedilen seçmenleri geri kazanmanın çok da mümkün olmadığı görülüyor. İkincisi, Türkiye’nin sorunu ekonomik krizi de içinde barındıran ama ondan çok daha büyük bir yönetim krizi. Sağlıktan, eğitime, adalet sisteminden doğal afetlere müdahaleye kadar hemen her alandaki durum bize devlet kapasitesinde bir aşınma olduğunu gösteriyor. Tam da bu yüzden sadece ekonomik unsurlarla açıklayamayacağımız daha bütünlüklü bir tepki olduğunu düşünüyorum, iktidara, başkanlık sistemine ve onun uygulayıcısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik.”

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version