Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Birecik’in bir mahallesi taşıma su ile yaşıyor


URFA – İçme suyu projesinde son mahalle olan Birecik’in Tivring sakinleri, 10 yıllardır içme suyunu tankerle belediyeden satın alıyor.   

 

Urfa’nın Birecik İlçesine bağlı 953 nüfusluk Tivring (Divriği) mahallesinde yaşayan yurttaşlar, yıllardan beri su sıkıntısı yaşıyor. Fırat nehrinin kıyısında bulunan Birecik ilçesine bağlı mahallede, yurttaşlar yıllardır su ihtiyaçlarını 271 TL ödeyerek belediyeden 12 tonluk istedikleri tankerlerle karşılıyor. Yaklaşık 12 yıl önce 14 köy ve 15 mezrada susuzluk problemine çözüm sağlama iddiasıyla başlatılan Fatmacık İçme Suyu Projesi’nin kapsamında yer alan mahalle, su borularının en son uğradığı yerleşim yeri. Proje kapsamında yine son sıralarda yer alan Kümalı mahallesiyle birlikte, içme suyu yaşadıkları yerlere yetişmediği için her iki mahallede de yurttaşlar sudan faydalanamıyor. Sadece geçtiğimiz sene kış olması dolayısıyla yaklaşık 1 ay kadar suyun yetişebildiği mahalle, kış ayının bitmesiyle susuz günlerine geri dönüldü.

 

OLMAYAN SUYA BAKIM ÜCRETİ KESİLİYOR

 

Konuyla ilgili mahalle muhtarı ve halk, kent milletvekillerine defalarca başvuruda bulunduklarını dile getirdi. Geçen hafta Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, mahalleyi ziyaret ettikleri sırada da yurttaşlar, su sorunlarını aktardı. İçme suyu için her bir hanenin belediyeden tankerlerle su aldığını belirten mahalleliler, Urfa Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğünün (ŞUSKİ) her ay hane başına 3 TL bakım ücreti faturasını gönderdiğini kaydetti. 

 

PARALAR SUYA GİDİYOR

 

Mahallenin kadınları, hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı bölgede susuzluk sebebiyle sorunu en derinden yaşayanların kendileri ve çocukları olduğunu söyledi. Çocuklarının da kendilerinin de susuzluk sebebiyle sürekli olarak hastalıklara yakalandıklarını ifade eden mahallelilerden Elif Karayılan (36), “Televizyonlarda falan sürekli evinizi temiz tutun diyorlar. Ancak biz ne yıkanabiliyor ne de temizlenebiliyoruz” dedi. İlçeden haftada bir kere 12 tonluk tanker karşılığında 371 TL verdiklerini ifade eden Karayılan, “1 haftada su tükeniyor, arıyoruz sıraya girin diyorlar. Biz de 10-15 gün beklemek zorunda kalıyoruz. Birçok insan su sıkıntısı sebebiyle buradan göç etti. Topraklarımızda kuraklık sebebiyle zeytin ağaçlarımız, fıstık ağaçlarımız, nar ağaçlarımız kurudu. Yaz gelince hep aynı şekilde kuruyorlar. Para da kazanamıyoruz. Kazandığımız da hep suya gidiyor. Yaz-kış su satın alıyoruz. Getirdikleri su tankerler içerisinde ısınıyor, kirleniyor. Biz o suyu çocuklarımıza vermek zorunda kalıyoruz. Çocuklar ve hayvanlar da bu sebeple hastalanıyor. Çocuklar bu sudan hastalandıkları zaman hastaneye götürme parası, ilaç parası veriyoruz” diye konuştu. 

 

AYNI SU 2 DEFA KULLANILIYOR

 

Eşi ilçede çalışmaya gittiği için tek başına evin bütün sorunları ile uğraşmak zorunda kaldığını ifade eden Pınar Karayılan (25) da, 25 gün öncesine kadar 70 lira ödedikleri su tankerine şimdi 271 lira ödediklerini söyledi. Karayılan, “4 tane su fişi borcum var onları verecek durumum yok. Eşim arada tır şoförlüğü yapıyor. Doğru düzgün bir işi yok” dedi.  Aynı suyu 2 kez kullandıklarını söyleyen Karayılan, birçok kez ŞUSKİ’ye gittiklerini belirterek, “Buralara boru döşediler, 1 hafta kadar su verildi sonra yine aynı şeyleri yaşadık. Şuan musluklar kullanılmaz halde” diye konuştu. 

 

‘YEMEK GİBİ DEĞİL’

 

Meliha Karayılan ise, şunları söyledi: “Eşim sabah gidiyor akşam geliyor. Bir tane ineğim var, onunla birlikte akşama kadar susuz bir şekilde evde bekliyoruz. Yemek gibi değil, bir ay gitmiyor. Bir parça tarlam var ama onlar da bir şey tutmuyor. Ben 30 sene önce evlendim buraya geldim, 30 yıldan beri durum böyle. Tanker geliyor, para veriyoruz, onunla da ne bulaşıklar yıkanıyor, ne banyo yapılıyor sadece içebiliyoruz.”

 

MA / Ceylan Şahinli

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version