Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘AYM’nin ‘pilot kararları’ yeni mağduriyetler yaratıyor’

'AYM'nin 'pilot kararları' yeni mağduriyetler yaratıyor'


Anayasa Mahkemesi, yapılan bireysel başvurunun yapısal bir sorundan kaynaklandığını ve bu sorunun başka başvurulara da yol açtığını tespit etmesi halinde ‘pilot karar’ usulünü uygulayabiliyor. Benzer nitelikli başvurular, pilot karar verilen başvuru çerçevesinde çözümleniyor. Ancak bu uygulama hem hukuksal maduriyetlere neden olabiliyor, hem de bizaat Anayasa ihlali tartışmalarını birlikte getiriyor. 

Hukukçu Kerem Altıparmak, terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçuyla hüküm giyen Hamit Yakut’un başvurusu sonrasındaki hukuki süreci örnek göstererek, pilot karar uygulamasını ve yaşanan mağduriyetleri gündeme getirdi. 

Hamit Yakut’un başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, verilen hükmün yasallık ölçütüne uygun olmadığına karar verdi. Karar 3 Ağustos 2021’de Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra Anayasa Mahkemesi ortaya çıkan yapısal sorunun oradan kaldırılması için TBMM’ye bir yıl süre verdi.  


AYM’YE YAPILAN BAŞVURULAR ‘PİLOT KARAR’ NEDENİYLE ERTELENDİ 
Dün tatile giren Meclis’in, verilen süre içerisinde Anayasa Mahkemesi’nin talebini yerine getirmediğine belirten Atıparmak, bu sürede yeni mağduriyetlerin de yaşandığına dikkat çekti. Çünkü geçen bir yıl içerisinde konu Meclis’te olduğu için, benzer nitelikli 103 başvurunun incelenmesi ertelendi. Üstelik mahkemeler hükmü uygulamaya devam ettikleri için yüzlerce yeni mağduriyet oluştu.

Devam eden uygulamanın, Anayasa ile korunan bir hakkı sınırlandırdığına vurgu yapan Altıparmak, pilot karar uygulamasının yasal dayanağı olmadığına da dikkat çekti. Zira bu usûl yasa ile değil İçtüzük’te oluşturuldu. 

Tüm bu gerekçeleri sıralayan Altıparmak, pilot karar uygulamasının iptal edilmesi ve bu nedenle bekletilen tüm başvuruların gecikmeksizin karar bağlaması gerektiğini söyledi.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version