Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aydeniz Kararında Protesto Hakkı Detayı


ANKARA – TBMM Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması kararı almasına gerekçe olan dosyalarda protesto hakkı kullanımına karşı suç duyurularının olması dikkat çekti.

TBMM Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu, bugün DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz’in milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması talepli fezleke dosyalarını görüşmek üzere 12 saatlik maraton bir görüşme yaptı.

Karma Komisyon görüşmelerini izlemek üzere salonda olan basın mensuplarını, AKP’li Başkan Yusuf Beyazıt’ın salonda çıkarma kararı almasıyla tartışmalı başlayan görüşmeler gün boyu tartışmalı geçti.

HDP’liler, tartışmalar sırasında AKP’lilerce uzun süreler salonda bulunulmamasına da “demokratik müzakere kültürüne aykırılık ve savunmayı umursamama” tepkisi gösterdi.

Salihe Aydeniz’in katılmadığı görüşmelerde, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Milletvekilli Tülay Hatimoğulları Oluç, Züleyha Gülüm, Erdal Aydemir, Hüseyin Kaçmaz, Mehmet Rüştü Tiryaki savunma yaptı.

Savunmalar sonucu Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına oy çokluğuyla karar verildi. Komisyonda, AKP, MHP ve İYİ Parti dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullanırken CHP ve HDP ret oyu verdi.

Karma Komisyon’un Aydeniz aleyhine kararı TBMM Genel Kurulu’na sunulacak ve burada yapılacak oylama sonucunda Aydeniz’in dokunulmazlığı ile ilgili kesin karar verilecek.

Fezleke dosyalarının içeriği tartışmayı derinleştirdi

HDP listesinden seçildikten sonra DBP vekili olan Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması sürecine gerekçe olan fezleke dosyalarıysa, Kürt siyasi hareketi temsilcisi HDP aleyhinde sıklıkla sunulan ve “terörizm” ile ilişkili suçlamalar içeren fezlekelerden farklılığıyla dikkat çekti.

Aydeniz’in fezleke dosyaları 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklı ve polise direnmeye dayalı içeriklere sahip.

Aydeniz’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef alınmış olması dokunulmazlık sürecindeki asıl gerekçe olarak işaret edildi.

Aydeniz, İstanbul-Kadıköy’deki bir basın açıklamasına izin verilmemesi üzerine yaşanan arbedede polis memuruna yumruk atmasıyla gündeme taşınmış ve hedef alınmıştı.

CHP’nin geçmişte HDP’liler aleyhine dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde oy kullanması söz konusuyken, bu sefer Aydeniz lehine tutum almasının nedeni fezlekelerdeki suçlama içerikleri olarak yorumlandı.

Karma Komisyon gündemindeki dosya içerikleri şöyle açıklandı:

“3/912 esas numaralı “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme” iddiasına ilişkin olarak düzenlenen, 3/1368 esas numaralı “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme” iddiasına ilişkin olarak düzenlenen, 3/1422 esas numaralı “Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme, Bunların Hareketlerine Zincirleme Bir Şekilde Katılma, Zincirleme Bir Şekilde Terör Örgütü Propagandası Yapma, Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Zincirleme Bir Şekilde Alenen Hakaret, Görevi Yaptırmamak İçin Zincirleme Bir Şekilde Direnme” iddiasına ilişkin olarak düzenlenen, 3/1693 esas numaralı “Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme, Bunların Hareketlerine Katılma, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşünde Görevlendirilenlerin Görevlerini Yapmalarına Engel Olma, Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Alenen Hakaret” iddiasına ilişkin olarak düzenlenen, 3/1965 esas numaralı “Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerine Katılarak İhtara ve Zor Kullanmaya Rağmen Dağılmamakta Israr Etme, Birden Fazla Kişi ile Birlikte Görevi Yaptırmamak için Direnme” iddiasına ilişkin olarak düzenlenen Beş adet Yasama Dokunulmazlığı dosyası ve ekleri ile III. Hazırlık Komisyonunun söz konusu fezlekelere ilişkin Karma Komisyon Başkanlığımıza sunmuş olduğu raporlardan oluşmaktadır.”

Beştaş: “Meclisi siyasi darbenin bir enstrümanı haline getirdiler”

HDP Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, Karma Komisyon toplantısı ardından “Bugün gördüğümüz manzara zorbalıktır, faşizmdir, totaliter rejimlerin başvurdukları temel yöntemlerinden biridir. AKP ve MHP siyasi darbesine kesintisiz devam ediyor. Siyasi darbesinin araçlarından bir tanesi de bu gördüğünüz salon, Karma Komisyon ve Meclis olmaktadır. Tıpkı yargıyı araç haline getirip, silah olarak kullandığı gibi Meclis’i de siyasi darbenin bir enstrümanı haline getirdiler. Bunu hiç kimse unutmasın” diyerek tepki gösterdi.

Beştaş, beraberinde Karma Komisyon’da görev alan vekillerle birlikte yaptığı açıklamasında, “Hepsi de 2911 sayılı kanuna muhalefet olarak Türkiye tarihinde ilk defa bu iddiayla dokunulmazlık kaldırıldı. AKP, MHP ve İYİ Parti oyu ile geçti. Tarihe not olarak düşmek istiyoruz. Bu komisyon toplantı salonu birçok olaya tanık oldu, birçok dokunulmazlık dosyası görüşüldü. Şu anda onlarca arkadaşımız cezaevinde rehin tutuluyor. HDP’nin canından, vücudundan parça koparmaya çalışıyorlar, bu parçalarla kendilerince iktidarlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Ama unutmasınlar ki biz koparılan parçalarımızı, hızla tamir edip, tekrar iyileştirip, yolumuza devam ediyoruz.’’ dedi.

Beştaş, “Saliha Aydeniz tabii ki halkın iradesini temsil edecektir. Biz HDP olarak yolumuzdan bu güne kadar geri dönmedik, döndüremeyecekler çünkü biz haklı bir mücadelenin üyeleri olarak yolumuza devam ediyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar demokratik siyasetten, eşitlik mücadelemizden, Kürt sorunun demokratik çözümünden, kadın erken eşitliği mücadelemizden, doğa hakları mücadelemizden, özcesi bu toplumun özgür demokratik adil bir rejime kavuşması için yürüttüğümüz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Beştaş, iktidar değişimi sonrasında “hesaplaşma” mesajı da vererek, “Bizler onlar gibi yargıyı silah olarak kullanmayacağız. Gerçekten demokratik bir sistemle bu ülkenin yönetilmesini sağlayacağız, her kesimin adil yargılanmasının önünü açacağız” ifadesini kullandı.

Exit mobile version