Türkiye’de günde ortalama 7 hekimin yurtdışına gitme girişiminin olduğu belirtilirken, bu yılın haziran ayına dek 616’sı uzman, 555’i pratisyen hekim yurtdışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’ne başvuruda bulundu.
Önceki yıllarda daha çok asistan ile pratisyen hekimlerin gitmek için belge almak istediği kaydedilirken, bu yıl uzman ve akademisyenlerin başvurularının artması dikkat çekti.
Önümüzdeki yıllarda cerrahi, iç hastalıkları, çocuk sağlığı, anestezi, radyoloji, göz hastalıkları gibi branşlarda doktor eksikliği yaşanacağı vurgulandı. TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, ‘Türkiye’yi ciddi sorunlar bekliyor’ dedi.
‘BU YIL DAHA ÇOK UZMANLAR GİDİYOR’
BirGün’den Sibel Bahçetepe‘nin haberine göre, TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut geçen yıllarda daha çok genç ve pratisyen hekimlerin yurtdışına gittiğini ancak bu yıl tablonun değiştiğini, daha çok akademisyen ve uzmanların gitmek için başvurularda bulunduğunu söyledi. Bulut şöyle konuştu:
‘ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇOK KÖTÜ’
“Alanlarındaki uzman isimler de Türkiye’den ayrılmak istiyor. Temel nedenlerden biri ekonomik. Ayrıca siyasi liderlerin ‘giderlerse gitsinler söylemi’. Bu çok kırgınlık yarattı. Çalışma koşulları çok kötü, beş dakikada bir muayene, günde 70-100 hastaya bakmak hekimlerde verimliliği düşürdü.
Serbest Görüş:
‘ASİSTANLARI EĞİTECEK KADROLAR YOK’
Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlıkta çöküş yarattı. Bunu halen görmek istemiyorlar. Özellikle anestezi, yoğun bakım gibi belli alanlarda hizmet açığı oluşacak, cerrahi branşlardan gidişler daha fazla. Bu alanlarda gelecekte Türkiye’yi ciddi sorunlar bekliyor. 13 bin asistan kadrosu açtılar ama asistan kadrolarını eğitecek kadrolar yok, kim eğitecek bu asistanları? Önümüzdeki yıllarda bir takım ameliyatlar yapılamaz duruma gelir.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***