ANKARA – Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP’li Melih Gökçek döneminde 801 milyon dolar harcanarak ve Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisindeki hayvanat bahçesi yıkılarak yapılan Ankapark’ın geleceği için halkın görüşüne başvuracaklarını açıkladı.
CHP’li Yavaş, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanlığı’nı kazanması üzerine başlattığı hukuki mücadele sonucunda 18 Temmuz’da Ankapark’ın belediyeye devredilmesi kararının ardından bugün basın toplantısı düzenledi.
Yavaş, ABB’ye devri sonrasında Ankapark’ın kapılarını basın mensuplarına açtı ve üç yıldır işletmeci özel şirket tarafından kapalı tutulan tema parktaki çürümeyi gözler önüne serdi. Ankapark’ın kamusal zarara neden olması nedeniyle tüm sorumlular hakkında gerekli dosyaları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduklarını da anımsatan Yavaş, “Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetinin kapısında bilet parası ödeyerek girilmesini içim almıyor. Bir kuruşun boşa gitmemesi için çalışacağız. En doğru kararı Ankara halkı verecek. Çünkü para onların” diyerek tema park arazisinde neler yapılacağı konusunda anket çalışması yapılacağını açıkladı. Yavaş, kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinden gelecek önerileri de dikkate alacaklarını söyledi.
Ankapark’a yapılan harcamayla başkentte neler olabilirdi?
ABB Başkanı Yavaş’ın, Ankapark için harcandığını belirttiği 801 milyon dolar yani güncel değeriyle 14 milyar TL karşılığında Ankara’da neler yapılabileceğini anlattığı bölüm dikkat çekti. Kesinlikle AKP’li isimlerce iddia edildiği gibi tema parkın çürümesini hedeflemediklerini tam tersine halka ait olması için ABB olarak devir almaya çalıştıklarını vurgulayan Yavaş, işletmeci şirket tarafından maliyeti karşılamadığı gerekçesiyle Ankapark’ın açık tutulmadığını ve bu süreçte ABB’ye de devredilmediğini anımsattı.
Yargı kararıyla ABB’ye devredilen Ankapark’taki hasar tespit çalışmalarına devam ettiklerini belirten Yavaş, Ankapark’a yapılan harcamayla başkentte neler olabileceğine ilişkin şu örnekleri verdi:
“Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 6 tane yapılırdı, (1 tane FSM Köprüsü 125 milyon dolara yapıldı), Ankara’nın ihtiyacı olan 35 bin km’lik yol daha yapılabilirdi, 600 milyon dolara ASKİ’nin yıllardır ihmal edilen acil altyapı yatırımlarının tamamı yapılırdı, garip gurebaya 15 bin adet sosyal konut yapılabilirdi, 300 adet öğrenci yurdu yapılabilirdi, iki adet daha metro hattı yapılabilirdi ve 5 bin 120 adet daha otobüs alınabilirdi.”
Ankapark içinde yapılan teleferik ihale tutarı 92 milyon 746 bin 94 TL iken güncel değerinin ise 776 milyon TL olduğunu da söyleyen Yavaş, teleferik hattı yapılmadığı halde ABB bütçesinden ödeme yapıldığını vurguladı. Yavaş, Akköprü’deki Ankapark Tanıtım Çadırı içinse 1 milyon 750 bin TL harcandığını ve bunun bugünkü değerinin 30 milyon 800 bin TL olduğunu da kaydetti.
Yavaş, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı raporuna göre Ankara Çayı’nın güzergahında riskli ve çok yüksek riskli taşkın bölgesi içinde yer aldığını belirterek, Ankara Çayı, Söğütözü Deresi ve Dikmen Deresi’nin buluştuğu noktada ağaçların kesildiğini de anlattı.
“Atatürk’ün emanetine halk karar verecek” vurgusu
ABB Başkanı Yavaş, “Burası Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletine bağışladığı, Ankaralılar’a emanet ettiği bir arazi. Buraya böyle bir proje yapıldı ve bu kadar para harcandı. Biz olaya nasıl bakıyoruz? Buradan kurtarabildiğimiz, çalışır durumda olan ne var ne yok şu anda bunların tespiti yapılıyor. Burada ne yapabiliriz? Bunu Ankara halkına soracağız. Göreve geldiğim günden itibaren bununla ilgili birçok görüş gerek internet vasıtasıyla gerek karşılaştığımız zaman bildirilmişti ama yarından itibaren bunu kamuoyuna açarak burayı nasıl kullanacağımızı soracağız. Ama içimden geçeni söyleyeyim, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyet’in kurucusunun bize emanet ettiği bir yere kapısında bilet parası ödeyerek girilmesini içim almıyor. Tamamen ücretsiz bir hale getirerek, burayı bütün Ankara’nın Atatürk’ün emaneti olduğunu bilerek kullanması için bu yönde çalışmalarımız devam edecek. Elbette ki bir kısım aletlerin sökülmesi, bir kısmının da kiraya verilmesi olabilir. Başka türlü aktiviteler olabilir. Bunu da söylediğim gibi gelecek görüşler üzerine hatta bir çalıştay yapmak suretiyle bunları değerlendirmeyi planlıyoruz ve asla ve asla buradaki bir kuruşun boşa gitmemesi için çalışacağız” dedi.
ABB olarak tema parkın halka açık olması için uğraştıklarını anlatan Yavaş, “Eski yönetim burayı yaptığı için çalıştırılmıyor gibi. Zaman zaman bu konu, tartışma konusu oldu. Asla böyle bir düşüncemiz yoktu. Ancak bugün geldiğimiz noktada burası adeta yargı eliyle çürütülmüş bir noktaya geldi. Sizler de biraz önce her tarafını gezdiniz ve gördünüz” sözleriyle uzun zaman alan yargı sürecine de sitem etti.
“Maliyet karşılanamaz, ne olacağı için anket yapacağız”
Ankapark’ın geleceğe konusunda ise Mansur Yavaş, “Önceden çizilmiş bir projesi yok, akıllarına estikçe şuraya buraya yaptıkları için bunun da hesabını Ankara halkına vereceğiz. Elimizdeki hurdanın nasıl değerlendirileceğini de sorarak devam edeceğiz. Vatandaşa sormak suretiyle bir karar vereceğiz. Bizim tarzımız şeffaflıktır. Şeffaf olacağız ve hesap vereceğiz. 1 milyon 200 bin metrekarelik, 120 futbol sahası büyüklüğünde bir yer burası. Maliyeti karşılayacak durumumuz yok, hatalı bir yatırım. Belki kiraya verilebilir ama henüz bir kararımız yok. Vatandaş sökün atın derse söküp atarım. Anket yapacağım. Eğitim kurumlarına da açığız, tekliflere de açığız. Mail yoluyla da talep geliyordu, bilim parkı da isteyen var. Tartışmak lazım bunların hepsini. En doğru kararı Ankara halkı verecek, çünkü para onların” diye konuştu.
Ankapark sürecinde neler yaşanmıştı?
Ankapark, AKP’li Gökçek döneminde AOÇ arazisindeki hayvanat bahçesi kapatılarak Türkiye’nin en büyük tema parkı olarak 2013 yılından itibaren inşa edilmeye başladı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi başta olmak üzere sivil toplum ve meslek örgütlerince ABB’nin borçlandırılarak tema park inşası yapılması ve bunun için Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası AOÇ’un arazisinin kullanılması tepkiyle karşılandı. Ankara 5. İdare Mahkemesi, 2014’te tema parka ilişkin imar planı aleyhine ve Danıştay ise AOÇ arazisi üzerinde park yapımına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu kararları hakkında yürütmeyi durdurma kararları almasına rağmen park inşaatı sürdü.
Melih Gökçek, tepkilere rağmen Ankapark projesine devam ederken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebiyle 28 Ekim 2017’de yirmi üç yıldır sürdüğü ABB Başkanlığı’ndan ayrılmak zorunda kaldı.
Gökçek’in başlattığı proje dava konusu olmasına rağmen AKP’li Mustafa Tuna’nın belediye başkanlığı döneminde Avrupa’nın en büyük tema parkı olma iddiasıyla Ankapark/Wonderland Eurasia adıyla bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yerel seçimler arifesinde 20 Mart 2019’da açıldı. Ancak açıldıktan iki gün sonra tema park içerisindeki rollercoasterda arıza yaşanması Ankapark’taki ekipmanlar konusunda soru işaretleri yarattı.
2019 yılı Mart ayında açıldığında o günkü döviz kuru itibariyle yaklaşık 2 milyar liraya mal olduğu açıklanan Ankapark’ın işletmesi ise AKP’li Tuna döneminde 20 Eylül 2018’de yapılan altıncı ihaleyle GBM Ticaret-Çelik Ortak Girişim Grubu’na yıllık 26 milyon 400 bin lira bedel karşılığında 29 yıllığına verildi.
Ankapark’ın açıldığı andan itibaren hedeflediği ziyaretçi sayısına ulaşamaması ve ardından Corona virüsü salgınının başlamasıyla birlikte işletmeci şirket tema parkı 2020 yılı Şubat ayında fiilen kapattı.
Bu arada CHP’li Mansur Yavaş da, ABB Başkanlığı’nı 31 Mart 2019’da devralmasından itibaren söz konusu kiracı şirket hakkında, belediyeye borçlarını ödememesi nedeniyle hukuki süreç yürüttü.