BERLİN – Almanya, havalimanlarında yaşanan personel sıkıntısına karşı Türkiye’den geçici olarak eleman getirilmesine yeşil ışık yaktı.
Ülkede okulların birçok eyalette tatile girmesiyle başlayan izin dönemiyle birlikte, havaalanlarında güvenlik kontrolu ve bagaj işlemlerinde büyük personel darlığı sonucunda kaos yaşanması nedeniyle Alman Ulaştırma, İçişleri ve Çalışma Bakanları yurtdışından işçi almak için harekete geçmişti.
İş ve işçi bulma kurumu Çalışma Ajansı, Türkiye’den havalimanı personeli getirilmesine özel izin verildiğini ve Almanya’nın Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerine yapılan her başvuru için ayrı onay almak zorunda olmadıklarını, geçici çalışma izninin verilebileceğini duyurdu.
Bir ajans yetkilisi, 2 bin havalimanı çalışanının geçici olarak gelmesinin planlandığını, bu özel düzenlemenin en geç 6 Kasım’da sona ereceğini bildirdi. Konuyla ilgili bilgilere göre, Almanya’ya gelecek yabancı personel bagaj taşıyacak ve uçaklara yükleme yapacak.
Saatlik ücret 14,25 Euro
Personelde aranacak koşullardan biri, Türkiye’de söz konusu alanda çalışıyor olmaları.
Sektörel eğitimlerini tamamlamış olmalarının yanı sıra, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) sertifikası sahip olmaları da gerekiyor. Personelden ayrıca en az A2 seviyesinde Almanca bilmesi isteniyor.
Bunlara ek olarak, Almanya’nın belirli güvenlik incelemelerine de tabi tutulacaklar.
Gelecek personelin kazanacakları para konusunda son zamanlarda çıkan ve aylık 6 bin Euro maaş verileceği yönündeki bazı haberlerin yanlış olduğu vurgulanırken, gelenlere toplu sözleşme koşullarında belirlenen saatlik 14,25 Euro ödeneceği, ayrıca tatil ve ikramiye gibi sosyal haklardan yararlanabilecekleri netleşti.
İşverenler gelen işçilere barınma olanağı da sağlamakla hükümlü olacak.
Çalışma Bakanı Hubertus Heil, uçak şirketlerini ve havalimanı idarelerinin Türkiye’den “misafir işçi” statüsünde gelecek elemanlara toplu sözleşmeyle belirlenen miktarda ücret ve konaklama sunulmasını bu uygulamaya izin verilmesi için koşul olarak duyurmuştu.
Havalimanlarında yaşanan karmaşa pandemi döneminde uçuşların büyük oranda azalması nedeniyle hem uçak şirketleri hem de havalimanlarının çok sayıda personeli işten çıkarması ile ilişkilendiriliyor. Havalimanı işletmecileri özellikle güvenlik kontrol noktalarındaki personel eksikliğinin daha kapanmadığını, bu sektörde çalışanların enflasyon nedeniyle daha yüksek ücret talep etmesinin personel alımını zorlaştırdığını öne sürüyor.
Alman hükümetinden nitelikli elemanlara kolaylık kararı
Bu arada Alman hükümeti yeni “Göç Paketi” adlı yasa tasarısını kabul etti. Onay için meclise sunulan tasarı, yurt dışından nitelikli işçilerin ve aile fertlerinin de Almanya’ya daha kolay gelebilmelerini öngörüyor.
Buna göre Almanya’ya üçüncü ülkelerden gelen vasıflı elemanların aile birleşimi kapsamında gelen ailelerinden dil sertifikası istenmeyecek., “İyi entegre olmuş insanların ülkemizde iyi fırsatlara sahip olmasını istiyoruz.” dedi.
Birçok sektörde acilen ihtiyaç duyulan vasıflı işçileri kazanarak daha hızlı Almanya’ya gelmelerini hedeflediklerini söyleyen Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Bu nedenle vasıflıların ailelerini Almanya’ya getirmelerini kolaylaştırıyoruz” dedi.
Toplumun yaşlanması ile hızlanan nitelikli eleman açığı sorunu Almanya‘nın yıllardır gündeminde.
Uzmanların verilerine göre en azından 60 ayrı meslek dalında 1 milyon 200 binden fazla kalifiye işgücü açığı var. Nitelikli eleman eksikliği özellikle hasta ve yaşlı bakımı ile genel olarak sağlık sektörünü olumsuz yönde etkileniyor, ancak duvar ustası, elektrik mühendisi ve teknisyeni ile IT çalışanı gibi alanlarda da eleman bulmakta büyük oranda sorunlar yaşanıyor.
Yeni göç tasarısı, ayrıca 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle legal olarak 5 yıldan fazla çeşitli statülerde Almanya’da bulunanlara, ikamet izni verilmesini de amaçlıyor. Buna iltica başvurusu yaptıktan sonra netice alamadığı halde Almanya’da kalanlar da dahil olacak. Yeni düzenleme öte yandan suç işleyenlerin daha kolay sınır dışı edilmesine de olanak sağlıyor. Tasarı, Federal Meclis tarafından kabul edilmesi halinde yürürlüğe girecek.