Türkiye’de yüksek enflasyonla beraber giderek tırmanan akaryakıt fiyatları nedeniyle vatandaşlar gerekmedikçe aracını kullanmıyor. IPSOS’un yaptığı araştırma otomobil kullanımının giderek azaldığını gösteriyor.
Araştırma sonuçlarına göre akaryakıta gelen zamlarla birlikte araç sahipleri araçlarını daha az kullanma eğiliminde. Araç sahiplerinin yüzde 91’i araçlarını daha az kullandığını belirtirken sadece yüzde 8’i her zamanki gibi kullanmaya devam ettiğini söylüyor.
Araç sahiplerinin yüzde 87’si daha önce istediği vakti aracını kullandığını ama şimdi gerekli olmadıkça kullanmamaya çalıştığını belirtiyor.
ALIŞVERİŞE ARTIK ARABAYLA GİTMİYORLAR
Araştırmaya göre her dört araç sahibinden üçü artık ailecek araba gezintilerinden vazgeçtiklerini söylüyor. Her on araç sahibinden yedisi artık alışverişe araba ile gitmediğini ifade ediyor.
Milliyet’in aktardığına göre on araç sahibinden dokuzu, aracını eskiden her istediğinde kullandığını ancak artık gerekli olmadıkça kullanmadığını belirtiyor.
İŞ YERİNE GİTMEK İÇİN ORTAK ARAÇ KULLANIYORLAR
Her on araç sahibinden yedisi eskiden işe araç ile giderken artık bundan vazgeçtiğini söylüyor. Vatandaşlar, bu duruma çözüm olarak yakın oturan iş arkadaşlarının araçlarını işe gidiş geliş için ortak kullanmaya başladıklarını ifade ediyor. Araç sahiplerinin yarısından fazlası bu yönteme başvurarak yakıt masrafını paylaştıklarını belirtiyor.
Serbest Görüş:
TOPLU TAŞIMAYA YÖNELDİLER
Araç sahibi çalışanların yüzde 71’i kendi araçları ile işe gitmektense toplu taşımayı tercih ediyor.
Araç sahiplerinin yüzde 51’i daha önce araçlarının deposunu tam doldururken bugün gerektiği kadar aldığını, yüzde 39’u hiçbir zaman deposunu tam doldurmadığını ama şimdi eskisine göre daha az akaryakıt aldığını söylüyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***