Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Abbas ile Biden’dan ortak basın toplantısı: Bölge barışı Filistin Devleti’ni tanımakla başlar

Abbas ile Biden'dan ortak basın toplantısı: Bölge barışı Filistin Devleti’ni tanımakla başlar


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İsrail ve Filistin’i kapsayan 3 günlük ziyaretinin son durağı olarak işgal altındaki Batı Şeria’nın Beytüllahim kentine geldi. Biden’ın Batı Şeria ziyaretinde ABD yönetiminin İsrail işgali yanlısı tutumuna tepki olarak protesto eylemleri de gerçekleştirildi.

‘APARTHEİD’ PANKARTI VE ŞİRİN EBU AKİLE ÇİZİMLİ KARŞILAMA

Filistinli sanatçı Takiyyuddin Sebatin, Beytullahim’i ziyaret eden Biden için Batı Şeria’daki Ayrım Duvarı’na, İsrail güçleri tarafından öldürülen Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile’nin fotoğrafını resmettiği bir görsel hazırladı.

Ayrım Duvarı’nın (Utanç Duvarı) Beytüllahim kentinin girişindeki kısmına cadde üzerinden araçla seyir halindeyken görülecek şekilde Şirin Ebu Akile’nin büyük bir portresini resmeden Sebatin, Filistin halkının, gazetecinin öldürülmesinin ardından ABD’nin tutumuna duyduğu öfkeyi ve tepkiyi bu şekilde ifade etti. Ayrıca, İsrailli sivil toplum kuruluşu B’Tselem, Biden’ın ziyaret etmesi beklenen bölgedeki binalara ve reklam panolarına protesto için pankartlar astırdı. Pankartlarda İngilizce “Sayın Başkan, burası bir apartheid” yazısının yanı sıra yapılan çizimde Filistin’in Batı Şeria, Gazze ve Golan Tepeleri’nin İsrail tarafından bölündüğü gösterildi.

Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la bir araya geldi. Biden ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, toplantı ardından basın toplantısı düzenledi.

‘BARIŞ VE GÜVENLİK FİLİSTİN DEVLETİ’Nİ TANIMAKLA BAŞLAR’

Ortak toplantıda konuşan Abbas, “Başkan Biden’a, uluslararası kararlar ve 1967 sınırlarında iki devletli çözüme dayalı olarak barış sürecinin dayandığı temellerin yeniden tesis edilmesinin önemini vurguladık” dedi. Bölgede barış ve güvenliğin anahtarının Filistin devletini tanımak olduğuna dikkati çeken Abbas, “Filistin halkının uluslararası kararlar uyarınca meşru haklarını elde etmesinin sağlanmasının ve mülteciler de dahil olmak üzere tüm Filistinlilerin kalıcı statü sorunlarının sona erdirmesinin yolunun; 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti topraklarındaki İsrail işgaline son vermekle başladığını” kaydetti.

‘BİZ TERÖRİST DEĞİLİZ’

ABD yönetiminden, Doğu Kudüs’teki ABD konsolosluğunu yeniden açmasını ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) ABD’nin “terör listesi”nden çıkarılmasını istediklerine dikkat çeken Abbas, “ABD’nin Washington’daki ofisimizi tekrar açmasına izin vererek ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar atmasını bekliyoruz. Biz terörist değiliz” diye konuştu.

Abbas, yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin durdurulmasını, fanatik Yahudi yerleşimci şiddetinin son bulmasını, Mescid-i Aksa dahil Ürdün’ün himayesi altındaki İslami ve Hıristiyan kutsal mekanların statüsüne saygı duyulmasını istediklerini, Filistinlilerin öldürülmesi, sınır dışı edilmesi, evlerinin yıkılması ve tutuklanmalarını durdurma yolundaki çabaları “dört gözle beklediklerini” vurguladı. Abbas, “İsrail Ortadoğu’da uyumlu bir devlet olmak istiyorsa uluslararası hukukun üzerinde bir devlet olarak hareket etmeye devam edemez” dedi.

BİDEN: FİLİSTİN HALKI BAĞIMSIZLIĞI HAK EDİYOR

ABD Başkanı Biden ise, Filistin-İsrail sorununun çözümünde, “iki devletli çözümün ilk destekçilerinden biri” olduğuna dikkati çekti. İki devletli çözüm hedefine bağlılığını dile getiren Biden, “1967 sınırlarında iki devlet, Filistinliler ve İsrailliler için eşit şekilde, güvenlik, refah, özgürlük ve demokrasi elde etmenin en iyi yolu olmaya devam etmektedir. Filistin halkı bağımsız, egemen, yaşanabilir ve bütünlüklü bir devleti hak ediyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜM UZAK GÖRÜNÜYORSA DA UMUT OLMALI’

Filistin halkının acılarını anlayabildiklerini dile getiren Biden, “İki devletli çözüm hedefinin çok uzak göründüğünü biliyorum. Hareket ve seyahat kısıtlamaları veya çocuklarınızın güvenliğine ilişkin günlük endişeler gibi onur kırıcı durumlar gerçektir ve aciliyet arz etmektedir. Filistin halkı şimdi acı çekiyor. Bunu hissedebiliyoruz. Keder ve hayal kırıklığınızı ABD’de hissedebiliyoruz. Ama barış için çalışmaktan asla vazgeçmedik. Filistin halkının gerçekten görebileceği ya da en azından hissedebileceği bir siyasi ufuk olmalı. Umutsuzluğun geleceği yok etmesine izin veremeyiz” şeklinde konuştu.

Biden, Filistin asıllı ABD vatandaşı gazeteci Şirin Ebu Akile’nin İsrail askerlerince öldürülmesine dair de, “Onun mirasının daha fazla gence, gerçeği bildirme ve çok sık gözden kaçan hikayeleri aktarma işini sürdürmesi için ilham vermesini umuyorum. ABD, (Şirin Ebu Akile’nin) ölümünün kapsamlı ve şeffaf bir şekilde hesabının sorulmasında ısrar etmeye ve dünyanın her yerinde medya özgürlüğünü savunmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

BİDEN’IN SON DURAĞI SUUDİ ARABİSTAN

ABD Başkanı, Filistin ziyareti kapsamında Beytüllahim’de ayrıca Hristiyanlarca Hazreti İsa’nın doğduğu yer olduğuna inanılan Doğuş Kilisesi’ni ziyaret edecek. Biden ardından bölge gezisinin son durağı olan Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gitmek için hareket edecek. (MA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version