Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜSİAD Başkanı Turan: Ücretlerde yaşanan artış, çalışanların refahına yeterli katkıyı sağlamadı

Yeni TÜSİAD Başkanı Turan: Enflasyonla mücadele başta olmak üzere önerilerimizi karar alıcılarla  paylaşmaya devam edeceğiz


Eskişehir Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘Eskişehir Sanayi Kongresi’ bugün başladı. Kongreye katılan Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan açılış konuşmasında, “Ücretlerde ayarlama yapmanın çalışanların refah artışına yeterli katkıyı sağlamadığını da görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in, açlıktaki ani küresel artışa dikkat çektiğini ve ülkeleri gıda güvenliği konusunda acil eyleme çağırdığını belirten Turan, iklim değişikliğinin de mola vermeden yaşamı tehdit etmeye devam ettiğini söyledi.

“Krizler, dünyadaki yoksul kesimler üzerinde ağır bir etki yapacak”

Sözcü’den Kemal Atlan’ın haberine göre Henüz mayıs ayında kuzey yarıkürenin yüksek nüfus yoğunluğunu barındıran Hindistan ve Pakistan’ın rekor yükseklikteki sıcaklıklarla baş etmeye çalıştığını ifade eden Turan, “Gelişmekte olan ekonomiler hane halkı bütçelerinin yüzde 25’ini gıdaya ayırıyor. Sahra altı Afrika’da ise bu oran yüzde 40’a yükseliyor. Öyle görülüyor ki, eşitsizlikler ve temel ihtiyaçlara erişimi zorlaştıran krizler, dünyanın yoksul kesimleri üzerinde ağır bir etki yapacak” dedi.

“Eylülden bu yana uyguladığımız politikalar enflasyonda öngörülebilirliği zorladı”

“Atılacak doğru adımlarla bu riskin halen önlenebilir ve yönetilebilir olduğunu unutmamamız gerekiyor” diyen Turan şöyle dedi:

Küresel ekonominin dalgalı görünümünde ülke ekonomimiz ne yazık ki önünde uzanan riskleri bertaraf edip, fırsatları değerlendirebilecek bir görünümden uzakta seyrediyor. Çalkantılı bir döneme yüksek kur, yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı sarmalında giriyoruz. Eylülden bu yana uygulamakta olduğumuz iktisadi politikalar çerçevesinde, enflasyonun öngörülebilirliği son derece zorlaşmış durumda.

“Ücretlerdeki artış, refah artışına katkı sağlamadı”

Sene başında özellikle asgari ücrete yapılan yüksek zam oranına rağmen alım gücünün hızla düştüğünü ve geçtiğimiz yıl özel sektörde pek çok şirket çalışanının enflasyondan korumak için inisiyatif aldığını belirten Turan şöyle dedi:

Bununla birlikte doğru iktisadi politika adımları atılmadığında, maalesef sadece ücretlerde ayarlama yapmanın çalışanların refah artışına yeterli katkıyı sağlamadığını da görüyoruz. İhracata dayalı büyümeyi temel alan ekonomi politikalarımızın sonuçları ise bu görünümü tamir etmekten maalesef uzak görünüyor. Yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7,3 oranında büyüyen ekonomimizde ana kaynağın yatırım değil şiddetli tüketim olduğunu da görmekteyiz. Enflasyondan korunma refleksi, yani tüketimin öne çekilmesi ilk çeyrekte büyümeye en yüksek katkının tüketim harcamalarından gelmesini sağladı” 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version