Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜİK, tırpanladı: Memur ve emekli yüzde 75 yerine yüzde 35 zam alacak

TÜİK, tırpanladı: Memur ve emekli yüzde 75 yerine yüzde 35 zam alacak


Mayıs ayında her şeye zam gelirken TÜİK, enflasyonun yüzde 2,98 arttığını açıkladı. Bu verilere göre memur ve emekliler, sadece yüzde 35 enflasyon farkı alacak.

Ekonomistlerin yaptığı hesapların çok altında enflasyon açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Temmuz’da yapılacak 13 milyon 662 bin emeklinin aylığına yapılacak zam oranını da tırpanladı.  Ayrıca 3 milyon memura verilecek enflasyon farkını da aşağı çekti.

 

PARA KALMAYAN HAZİNE’NİN YÜKÜNÜ TÜİK AZALTTI

 

Mayıs ayında zam gelen ürün sepetini açıklamayan TÜİK, rakamlarda manipülasyon yaptığına dair eleştirileri güçlendirdi.  AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sürekli başkanını değiştirdiği TÜİK, rakamları düşük göstererek para kalmayan Hazine’yi de korumanın derdinde. Mayıs ayı enflasyonunu sadece yüzde 2,98 göstererek 17 milyon ailenin 6 aylık enflasyon farkına darbe indirirken, Hazine’den çıkacak enflasyon farkı paralarını da azaltmış oldu.

 

ENAG’A GÖRE ENFLASYON FARKI EN AZ YÜZDE 75

 

Yıllık enflasyon yüzde 73,5 olarak açıklayan TÜİK yılın ilk 5 aylık döneminde enflasyonun yüzde 35.64 oranında arttığını duyurdu. Halkın enflasyonunu açıkladığı için AKP Hükumetinin kapısına kilit vurmak istediği Enflasyon Araştırma Grubu(ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 160 olarak duyurdu. Buna göre 5 aylık enflasyon ortalaması yüzde 75 olarak çıktı. TÜİK, ENAG rakamlarıyla aynı doğrultuda açıklasaydı temmuzda maaşlara yüzde 75 zam yapılacaktı.

 

OCAK-HAZİRAN ENFLASYONUNA GÖRE ZAM

 

Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 25.47, memur maaşlarına yüzde 30.95 oranında zam yapılmıştı. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına temmuz ayında, 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Haziran ayında enflasyon sabit kalırsa SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları temmuz ayında yüzde 35.64 oranında artacak.

 

Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yapılan zammın 7.5 puanını ise toplu sözleşme zammı oluşturuyor. Memur maaşlarına zam yapılırken, yüzde 7.5’lik toplu sözleşme zammına göre 6 aylık enflasyon farkı hesaplanacak, bunun üzerine yılın ikinci yarısı için geçen yıl toplu sözleşme ile belirlenen yüzde 7 zam yapılacak.

 

Buna göre, haziran ayında enflasyonun sabit kalması halinde memur maaşları ve emekli memur aylıkları temmuz ayında yüzde 35 oranında zamlanacak.

 

KAYNAK: BOLD


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version