Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SIPRI: Nükleer silahlanma yarışı hız kazanacak

SIPRI: Nükleer silahlanma yarışı hız kazanacak


Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle 35 yıldır düşüşte olan nükleer silah sayısının gelecek on yılda yükselebileceğini açıkladı.

Her ne kadar bu sayı 2021’e oranla 375 düşerek 12 bin 705’e gerilese de silahsızlanma döneminin sona erdiğinin altını çizen SIPRI raporunda, nükleer silahlanma yarışının Soğuk Savaş döneminden bile daha hızlı olduğunu ifade etti.

Euronews Türkçe’nin haberine göre, raporun yazarlarından Matt Korda AFP’ye, “Yakında, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana dünyadaki nükleer silah sayısının ilk kez artmaya başlayabileceği bir noktaya geleceğiz” dedi. Bu durumu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silah kullanımına birçok defa atıfta bulunmasına ve Ukrayna’nın işgaline bağlayan Korda, “Bu yüzden pek çok nükleer silahlı devlet kendi nükleer stratejilerini yeniden düşünüyor ve gelecek yıllarda silahsızlanma konusunda ilerleme kaydetmek çok zor olacak” şeklinde açıklama yaptı.

Soğuk Savaş sırasında rekor kıran bu sayı 1986’da 70 bine ulaşmıştı. Nükleer silahlı iki güç ABD ve Rusya zamanla bu sayıda azaltıma gitmişti.

SIPRI’ye göre, BM nükleer silahların yasaklanması anlaşmasının 2021 başlarında yürürlüğe girmesi ve ABD ile Rusya arasında “Yeni START” anlaşmasının beş yıl uzatılması da durumun kötüye gitmesini engellemiyor.

SIPRI, toplam silah sayısındaki düşüşün ise ABD ve Rusya’nın “ömrünü tamamlayan savaş başlıklarını sökmesinden” kaynaklandığını, operasyonel silah sayısının ise “nispeten sabit” kaldığını belirtti.

NÜKLEER GÜÇTE LİDERLİK RUSYA’DA

Dünyadaki nükleer cephaneliği İngiltere, Çin, Fransa, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore, Pakistan, ABD ve Rusya elinde bulunduruyor. Bu silahların yüzde 90’ına ise Moskova ve Washington sahip durumda.

Başlık sayısı olarak ABD’nin önünde bulunan Rusya’da, konuşlandırılmış, stokta ya da sökülmeyi bekleyen 5 bin 977 savaş başlığı bulunuyor.

SIPRI, savaş başlıklarının bin 600’den fazlasının hemen çalışır durumda olduğuna inanıldığını belirtiyor.

İkinci sıradaki ABD ise 5 bin 428 savaş başlığına sahip. Fakat konuşlandırılmış savaş başlığı konusunda Amerikalılar bin 750 ile Rusya’nın önünde.

350 nükleer savaş başlığına sahip olduğu tahmin edilen Çin’i 290 ile Fransa, 225 ile İngiltere, 165 ile Pakistan, 160 ile Hindistan ve 90 ile İsrail takip ediyor. Fakat İsrail bu dokuz ülke arasında nükleer silahlara sahip olduğunu resmi olarak kabul etmeyen tek ülke.

SIPRI’nin Kuzey Kore’deki nükleer başlıklı silah sayısı konusundaki öngörüsü ise 20. Bununla birlikte Pyongyang’ın yaklaşık 50 adet üretmeye yetecek materyale sahip olduğuna inanılıyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version