Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Siber hukuk uzmanı Akdeniz: Binlerce kişi yargılanma ile karşı karşıya kalacak

Sosyal medya yasası teklifine tepki: Tornacının kalp ameliyatı yapması gibi bir şey olmuş


Siber hukuk uzmanı Yaman Akdeniz, binlerce kişinin sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle yargılanabileceği uyarısında bulundu. TBMM’deki yeni düzenleme ile “ülkemizde yeni bir boyutta korku iklimi oluşturacak” diyen Akdeniz’e göre yasa gereği sosyal medya platformlarından kullanıcı bilgisi talep edilebilecek ve anonim hesaplara ulaşılabilecek.

DW Türkçe’ye konuşan Akdeniz, “O kadar geniş tanımlanmış ki; halk arasında endişe, korku veya panik duyan vatandaşlar ‘endişelendim’ diyen vatandaşlar, internette muhalif kesim tarafından veya gazeteciler tarafından yapılmış haber ve içerikleri cumhuriyet savcılıklarına sıklıkla şikayet edecekler. Kaldı ki savcılıklar tarafından resen soruşturmalar başlatılacak. Dolayısıyla 2023 seçimlerine doğru yaklaşırken yüzlerce hatta binlerce kişi bu yeni suç tiplemesinden soruşturulmak veya yargılanmak ile karşı karşıya kalacak. Tabii ki bu geniş tanımlamanın yapılmış olması, ülkemizde yeni bir boyutta korku iklimi oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

PLATFORMLAR BİLGİ PAYLAŞMAZSA ERİŞİME KAPATILACAK

Akdeniz, teklifin yasalaşması halinde sosyal medya kullanımının nasıl etkileneceğini ise “5651 sayılı kanun ve internet kanununda yapılacak değişikliklerle sosyal medya platformlarından özellikle anonim hesaplardan yapılan paylaşımların kimler tarafından yapıldığını anlamak için bilgi talep edilecek. Sosyal medya platformları bu bilgileri makamlarla paylaşmazsa cezalandırılacak. Hatta Türkiye’den erişimleri kısıtlanabilecek” sözleriyle açıkladı.

‘AMAÇ KORKU İKLİMİYLE ELEŞTİRİLERİ AZALTMAK’

Yasanın keyfiyete izin verdiğini söyleyen Yaman Akdeniz, “Türkiye’de tabii örgüt dediğiniz zaman tam olarak ne anlama gelmediği veya işte OHAL sürecinde biz irtibat, iltisak gibi kavramları da Türk hukukunda görmüş olduğumuz için burada da gene tabii geniş tanımlanmış ve keyfiyete izin veren bir durumla karşı karşıyayız. Çünkü kanun maddesinin ikinci paragrafında bir örgütün faaliyeti çerçevesinde bir paylaşım yapıldığı iddia edilirse o zaman cezanın yarı oranda artırılması söz konusu olacak. Dolayısıyla birlikte düşündüğümüzde bunlar hükümetin 2023 seçimlerine hazırlığı ve dolayısıyla oluşturulacak korku iklimiyle hükümete yönelik eleştirileri azaltmak, devam eden eleştirileri ise cezalandırmak amacında olduğunu değerlendirmekteyim” dedi.

VPN KULLANANLAR GÜVENDE OLACAK MI?

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, VPN programlarını kullanarak sosyal medyaya girmenin de kişileri yasanın keyfiyete izin veren hükümlerine karşı koruyamayacağını şu sözlerle anlatıyor: “Türkiye’de yumurta hesap dediğimiz veya farklı isimler kullanılarak yani insanların kendi isimlerini kullanmadan oluşturdukları hesapların iletişim bilgileri sosyal medya platformlarının elinde var. En azından elektronik posta adresleri veya kullandılarsa telefon numaraları olduğu için bunların VPN kullanılsın veya kullanılmasın kim olduklarının tespit edilmesi mümkün olacaktır sosyal medya platformları bakımından. Fakat tabii sosyal medya platformlarının bu bilgileri bugüne kadar pek de paylaşmadıklarını Türk makamları bilmekle beraber bundan sonraki süreçte ve özellikle Türkiye’de kurmuş oldukları şirketler ve o şirketlerde görevli kişiler aracılığıyla bu bilgilerin talep edilmesi söz konusu olacaktır.”

Serbest Görüş:

 

NE OLMUŞTU?

“Dezenformasyon yasası” olarak bilinen ve Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda tartışmalar eşliğinde kabul edildi.

Teklifin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. Düzenleme yasalaştığında “halkı korku, panik ve endişeye sevk etmek ya da kamu barışını bozmak amacıyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” eylemi, suç kapsamına alınacak. Bu suçu işleyenler için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version