Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Rezilce”, “Düşmanca”, “Egemen devlet haklarına aykırı”: Avrupa ülkelerinin Lavrov’un uçuşunu önlemesi, Moskova’yı öfkelendirdi

"Rezilce", "Düşmanca", "Egemen devlet haklarına aykırı": Avrupa ülkelerinin Lavrov'un uçuşunu önlemesi, Moskova'yı öfkelendirdi

Serbest Görüş Dış Haberler

Moskova, Avrupa ülkelerinin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Sırbistan ziyareti için hava sahalarını kullanmasına izin vermemelerine tepki gösterdi. Lavrov, Sırbistan’ın komşuları, uçağının hava sahalarından geçmesine izin vermedikten sonra planlı ziyaretini iptal etmek zorunda kalmıştı. 

Moskova’da internet üzerinden bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, “Düşünülemez bir şey oldu” dedi; “Egemen bir devletin dış politika yapma hakkı elinden alındı”.

Alınan kararın “rezilce” olduğunu söyleyen Lavrov, ziyareti iptal etmek zorunda kalmalarının “Moskova-Belgrad ilişkilerini yok etmeyeceğini” savundu. 

Lavrov, Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakovic’i yakın zamanda Moskova’yı ziyaret etmesi için davet ettiklerini belirtti. 

Kremlin de hava sahasının kullanılmasına izin verilmemesini “düşmanca bir hamle” olarak nitelendirdi. 

Sırp gazetesi Vecernje Novosti’ye göre Lavrov, pazartesi günü başkent Belgrad’da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’le görüşecekti. Ancak Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Karadağ, Rus bakanı taşıyacak olan uçağa hava sahasını kapatma kararı aldı. Bu kararın ardından uçak havalanamadı ve ziyaret iptal edildi. 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi AB’de Rus uçaklarına yönelik bir uçuş yasağına sebep olmuştu.

Interfax’a konuşan bir üst düzey Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynağı, “Diplomasimiz henüz ışınlanmayı keşfedemedi” dedi.

Sırbistan ve Rusya’nın derin tarihi, dini ve kültürel bağları bulunuyor. Rusya, ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasını önleyerek Sırbistan’ın çıkarlarını korumuştu.

Vucic, nisan ayında tekrar cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı ancak şu ana kadar AB aday ülkesi olarak beklentiler ve Rusya ile yakın bağları sebebiyle Ukrayna politikasını dengelemekte zorlandı. 

Vucic ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay, Rusya’nın Sırbistan’a doğal gaz sağlamaya devam edeceği konusunda anlaşma imzalamıştı. 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version