Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof. Dr. Tutluoğlu: ‘Resmi’ rakamlara göre akciğer tutulumu oranı yüzde 5 ancak gerçek oran yüzde 70

Prof. Dr. Tutluoğlu: ‘Resmi’ rakamlara göre akciğer tutulumu oranı yüzde 5 ancak gerçek oran yüzde 70


Koronavirüse (Covid-19) yakalanıp iyileşen hastaların önemli bir bölümü günlük hayata dönmeyi zorlaştıran semptomlarla karşı karşıya kalıyor. Bazen aylarca süren Covid-19’un etkileri başta akciğer olmak üzere kalp ve beyinde önemli derecede hasara neden oluyor.

Akademik Solunum Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, özellikle Covid-19’un yoğun olduğu dönemlerde başta akciğer olmak üzere kalp hastalıklarına sıklıkla rastladıklarını anlattı. Prof. Dr. Tutluoğlu, “Resmi rakamlarda akciğer tutulumu yüzde 5’e varan rakamlarda görülüyor dense de biz baktığımızda yüzde 60-70’lere varan oranlara kadar akciğer tutulumu görüyorduk” dedi.

‘AKCİĞER TUTULUMUNA DAİR RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR’

Omicron varyantına kadar akciğerlerin yaygın olarak etkilendiğini gözlemlediklerini, bazen hiç şikâyeti olmayan kişilerin Covid geçtikten sonra kontrole geldiklerinde tomografilerinde akciğer tutulumu olduğunu gördüklerini anlatan Prof. Dr. Tutluoğlu, “Verilen rakamlarda akciğer tutulumu oranı gerçeği yansıtmıyordu. Ağır geçiren kişilerde hastalıktan sonra bazı izler kalmaya başladı. Akciğer sertleşmesi görüyorduk. Covid sonrası akciğerlerde sertleşme olduğu için bu kişilerde ciddi solunum yetmezliği, nefes alamama tabloları ortaya çıktı” dedi.

NEFES DARLIĞINDAN KALP HASTALIĞI ÇIKTI

“Koronavirüs geçirdikten sonra nefes darlığı nefes alamama gibi şikâyetlerle gelen genç hastalarda ciddi kalp problemi saptadık” diyen Prof. Dr. Tutluoğlu, şu bilgileri verdi:

“Covid geçirdikten sonra genç olmasına ve daha önce bilinen bir kalp sorunu olmamasına rağmen ciddi kalp sıkıntısı yaşayan hastalarımız oldu. Kalp krizi diyemeyiz ancak hastalarımızda kalp kası tutulumuna bağlı sorunlar gördük. Bunların önemli kısmı zaman içinde düzeldi. Kalbi besleyen damarlarda doğuştan bir takım daralmalar varsa kişilerin koronavirüsten sonra kalp krizi geçirme olasılığı ve kalp hastalıklarına yakalanma oranı ihtimali var. Bu tür komplikasyonlar genelde aşı olduktan ya da Covid geçirdikten sonra 1 ay içerisinde görülüyor. Covid geçirdi 6 ay sonra kalp krizi geçirdi gibi bir şey beklemiyoruz.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version