Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Paşinyan: 30 yıldır kapalı olan Türkiye sınırının açılmasını umuyoruz

Paşinyan: 30 yıldır kapalı olan Türkiye sınırının açılmasını umuyoruz


Resmi ziyaret için Katar’da bulunan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Al-Jazeera’ya verdiği demeçte Ermenistan-Türkiye arasındaki normalleşme sürecine ve Azerbaycan ile yürütülen temaslara değindi.

Al Jazeera televizyonuna konuşan Paşinyan “Ankara-Erivan arasındaki ilişkileri normalleştirmenin yolu nedir?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

 

“Ermenistan ve Türkiye’nin özel temsilcileri aracılığıyla bir diyalog başlattık. Diyaloğun kendisi zaten çok olumlu, ancak somut sonuçlar elde edeceğimizi umuyoruz”

 

Türkiye ile karşılıklı ziyaretleri konuşup konuşmadıkları sorusuna da değinen Paşinyan, diyalog başladıktan sonra Ermenistan ile Türkiye arasında direkt uçuşların başladığını ancak bunun daha önce de olan bir şey olduğunu söyledi.

 

Paşinyan, diplomatik ilişkiler kurabileceklerini, Ermenistan ile Türkiye arasında 30 yıldır kapalı olan sınırı açabileceklerini umduklarını ifade etti.

 

“Koridor kırmızı çizgimiz”

 

Türkiye ve Azerbacan’ın gündemde tuttuğu Zengezur koridoru tartışmasına da değinen Paşinyan  “Ermenistan’ın yaklaşımı ve tutumu nedir?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

 

“Biliyorsunuz, sözde koridorla ilgili tanımlamalar bizim için kabul edilemez, bizim için kırmızı bir çizgi çünkü bölgemizde üçlü açıklamaya göre bir koridorumuz var ve o da Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçin koridorudur”

 

9 Kasım 2020 üçlü açıklamada, ulaşım bağlantılarının açılmasıyla ilgili bir hüküm daha olduğunu vurgulayan Başbakan Paşinyan, “Demiryolları, karayolları kastediyorum. Biz hazırız, bölgedeki ulaşım bağlantılarının açılması konusunu egemenliğe ve sınırların dokunulmazlığına karşılıklı saygı ilkesi üzerinden tartışıyoruz” dedi.

 

Ermenistan’ın Azerbaycan ile temaslar için bir dizi platformları olduğunu kaydeden Paşinyan, son zamanlarda Ermenistan- Azerbaycan arasında sınır komisyonu oluşturduklarını ve bu çalışmaların devam edilmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi. 

 

“Sınır belirleme komisyonunun Dağlık Karabağ sorunuyla hiçbir ilgisi yok”

 

Paşinyan “Sadece bir görüşme oldu ama ikinci görüşmenin Rusya’nın başkenti Moskova’da, üçüncü görüşmenin de Brüksel’de yapılması konusunda anlaşmışız. Uluslararası ortaklarımızın da desteğiyle ve tabii ki doğrudan yaptığımız çalışmalar sonucunda sınırlarımızı belirleyebileceğimizi umuyoruz” dedi.

 

Sınır komisyonunun Dağlık Karabağ topraklarının tamamının Azerbaycan’a ait olmasına karar vermesi halinde Ermeni tarafının tutumunun ne olacağı sorusuna da değinen Paşinyan, “Sınır belirleme komisyonunun Dağlık Karabağ sorunuyla hiçbir ilgisi yok, çünkü dediğim gibi Azerbaycan ile iletişim konusunda farklı platformlarımız var. Bunlardan biri sınırları belirleme çalışmaları ile ilgilidir. Sınır güvenliği konusu da çok önemli, bu da komisyonun yetkisi altında, çünkü tüm sınır boyunca istikrar ve güvenliği sağlamalıyız. İkinci konu, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesidir” diye konuştu. 

 

Bölgesel, ulaşım ve ekonomik iletişimin açılmasıyla ilgili bir iletişim platformu olduğunu söyleyen Paşinyan “Ama tabii ki Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ve bölgesel barış açısından en acil ve önemli mesele Dağlık Karabağ meselesidir” dedi. 

 

Rusya’nın üçlü açıklamada garantör rolünün önemine vurgu yapan Paşinyan, Rusya’nın Ermenistan’ın stratejik ortağı ve müttefiki olduğunu, ancak aynı zamanda Azerbaycan’a da çok yakın olduğunu kaydetti.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version