Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası: Liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edilecektir

Merkez Bankası: Liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edilecektir


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 26 Mayıs Para Politikası Kurulu Toplantısının özetini yayımladı.

“Politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir” diyen TCMB; “değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika” adımlarının devreye alınacağını belirtti.

 

Özette bu süreçte, “politika araçlarının Türk Lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, Açık Piyasa İşlemleri (APİ) fonlamasının teminat yapısında Türk Lirası cinsi varlıkların artırılması, para takası (swap) miktarının kademeli şekilde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi” yönünde geliştirilmesine odaklanılacağı söyleniyor.

 

TCMB, büyümenin kompozisyonunda “sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir” diyor ve cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesinin, fiyat istikrarı için önemli olduğunu not ediyor.

 

Para politikasında “sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edilecektir” diyen TCMB Para Politikası Kurulu, “uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirmiştir.

 

Bu çerçevede Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edecektir.” ifadelerini kullanıyor.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version