Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Karar yazarı Kahveci: Yeni ekonomi modeliyle dar gelirlinin tasarrufuna el kondu

EYT için masada hangi formüller var?


Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, uygulanan yeni ekonomi modeliyle dar gelirlilerin tasarruflarına “el konulduğunu” belirtti.

Kahveci, bankalar haricinde faiz düşürmenin kimseye yaramadığını ifade ederek şöyle dedi:

“Merkez Bankasının dandik faiz politikası ile faizler yüzde 19;00’dan yüzde 14:00’e çekilirken piyasada kredi faizleri yüzde 20-23 aralığından yüzde 26-30 aralığına yükseldi. Yükselmeye de devam ediyor.

İyi ama kredi kullanan şirketler de karlarını patlattı… O zaman kim kaybetti? Tabii ki küçükler, yani dar gelirli olan alt kesim.

İki şekilde kaybettiler. Mesela tasarrufları reel olarak eridi. 10 bin lira yatıranların parası yüzde 16 artışla 11.600 lira oldu. Ama satın aldıkları temel ürünlerin fiyatı yüzde 90 arttı (Bu rakam TÜİK’in)

Düşünebiliyor musunuz… Tasarruf yaparak kaybediyorsunuz. Dün 10 bin liraya alacağınız ürünler 19 bin lira olmuş ama tasarrufunuzdan kazandığınız para ile servetiniz 11.600 liraya ancak çıkmış. Net 7.400 lira ya da yüzde 64 kaybetmişsiniz.

Bunu şu şekilde ifade edelim: Aslında adı düşük faiz politikası olan ama kendisi yükselen faiz olan bu politika ile küçük tasarruf sahiplerinin birikimlerine el konulmuş oluyor.”

Yazının tamamı için tıklayın

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version