Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Karar yazarı Kahveci: Alınan kararların tek bir hedefi var; dağıtılan paralar spekülatif alanlara gitmesin

AA Finans anketi: Merkez Bankası faizi sabit bırakacak


Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, piyasa düzenleyicilerin kredilerin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını denetlemek adına attığı adımlara ilişkin olarak “Geçen hafta açıklanan kararlar olsun, Nisan ayında alınan kararlar olsun tek hedefi var: Dağıtılan paralar spekülatif alanlara gitmesin; krediler de yatırım ve ihracata gitsin.” dedi.

Kahveci, daha önceki yazısından hükümete konu hakkında dağıtılanyaptığı bir öneriyi hatırlatarak “Nedir bu sistem? Yatırım yapacak olan şirkete nakit para vermiyorsunuz, onun yerine makine-teçhizatı kiralama (leasing) şirketi alıyor ve firma o şirkete her ay kira bedeli ödüyor. Kısaca nakit kredi yok; onun yerine ihtiyaç duyulan yatırım ekipmanları veriliyor” şöyle devam etti:

Her yazılan ve herkes sizin düşmanınız değil. Ülkemizin parlak geleceği herkesin ortak arzusudur.

BDDK verilerine bakın: Çok ilginç bir noktaya değineceğim: Kalkınma ve Yatırım Bankalarının toplam kredi büyüklüğü 420 milyar TL (Nisan 2022). Ama bu kredilerin 348,6 milyar lirası döviz cinsinden.

Neden yatırım ve kalkınma kredilerinde şirketler dövize mahkum edilmiş? Hazine ve Maliye Bakanlığı neden YATIRIM için TL kredilerinin önünü açmıyor?

Alın size bir çözüm modeli. İkinci çözüm mü?

İlk adım olarak 03 Şubat 2022’de yazdığımız konu: Leasing şirketlerinin vergilerini kaldırın. Hatta şimdi ek olarak söylüyorum: Yatırım kredi faizlerine kamu desteği bile verin.

KKM’ye şurada 6 ayda kamudan 160 milyar ödüyorsunuz da kalkınma ve yatırım kredilerinin tüm faiz yükünü ödeseniz ne olacak?

Bu sayede ticari ve tüketim kredilerini çok rahat sınırlar ve piyasaları dengeye götürebilirsiniz. O vakit Merkez Bankası faizini de artırabilir ve tasarruf sahiplerini TC enflasyonuna karşı koruyabilirsiniz. Bu sayede konut fiyatları da uçmaz ve en temel haklar olan barınma ve beslenme hakkını koruyabilirsiniz.

Yazının tamamı için tıklayın

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version