İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, BDDK’nın 15 milyar liranın üzerinde döviz mevduatı bulunan şirketlere yönelik TL ticari kredileri sınırlama kararını sosyal medyadan değerlendirdi. Yılmaz, Merkez Bankası’nın dün çok yüksek miktarda döviz satışı gerçekleştirdiğini, bunun sebebinin ise “BDDK kararı dövizi düşürüyor” algısı oluşturmak olduğunu belirtti.
Türkiye’nin en tehlikeli probleminin döviz likidite problemi olduğunun altını çizen Yılmaz, “Yeni uygulama en iyi ihtimalle içerideki dolarların yerini değiştirecek. Şirketler bankadaki dolarlarının bir kısmını belki satacak. Bunları Merkez Bankası ve başka yerli aktörler alacak. Ama bunun toplam döviz likiditesine bir yararı yok. Tam tersi ülkeden ve sistemden dolar çıkışını hızlandıracak” diye konuştu.
Yılmaz paylaşımlarında şunları kaydetti:
“Merkez Bankası’nın dün çok yüksek miktarda dolar sattığı tahmin ediliyor. ‘BDDK’nın yeni uygulaması kuru düşürüyor’ algısı yaratmak için devlet ciddiyetine yakışmayan büyük bir kumar oynuyorlar. Maalesef kötü sonu hızlandırıyorlar.
Yanlış probleme yanlış çözüm. Böyle kötü bir yönetim kabul edilemez. Tek çözüm, hemen istifa. Neden mi?
Ekonomimizin en tehlikeli problemi şu an döviz likidite sorunu. Yeni uygulama en iyi ihtimalle içerideki dolarların yerini değiştirecek. Şirketler bankadaki dolarlarının bir kısmını belki satacak. Bunları Merkez Bankası ve başka yerli aktörler alacak.
Ama bunun toplam döviz likiditesine bir yararı yok. Tam tersi ülkeden ve sistemden dolar çıkışını hızlandıracak. Kısacası şu an/bugün en önemli olan problemi değil, geçen yılın problemini, yani yerleşiklerin dövize kaçması sorununu çözmeye çalışıyorlar.
Bundan sonra sadece Merkez Bankası’ndaki değil bankalardaki kullanılabilir döviz toplamını da dikkatle izlemek lazım. Orada da hızla bir likidite azalması görmek muhtemel.
Geçen hafta itibarıyla bankacılık sisteminin 8 milyar dolar nakdi, yurt dışında da 22 milyar doları var. Ama o 22 milyarın önemli bir kısmı halihazırda kullanılabilir bir durumda değil.“
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***