Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İbretlik bir ‘peşkeş’ hikayesi; 3,5 milyar dolarlık altın sahası, 3,5 milyon dolara nasıl satıldı?

İbretlik bir ‘peşkeş’ hikayesi; 3,5 milyar dolarlık altın sahası, 3,5 milyon dolara nasıl satıldı?


HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN  

AKP rejiminin gözü doymuyor. TMSF’nin, Koza Altın’a ait 3,5 milyar dolar varlık değeri olan Söğüt altın madenini 3,5 milyon dolara Gübretaş’a sattıktan sonra, bu peşkeş sebebi ile ortaya çıkan zararı İpek ailesinin üzerine yıkmak için Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açtığı ortaya çıktı. TMSF davalarına bakan Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin, dosya Bölge İdare Mahkemesi’nde olmasına rağmen davaya devam edeceğini söyleyen Akın İpek, “Yolsuzluklar ortaya çıkmasın diye, bir an önce İpek grubunu satmaya çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Koza’nın eski patronu iş insanı Akın İpek’in kişisel blog sayfasında paylaştığı dava dosyası skandallarla dolu. Koza Grubu’nun 2007 yılında satın aldığı ve 7 yıl boyunca araştırma yaparak varlık değerini 3,5 milyar dolara çıkardığı saha, 3,5 milyon dolara Gübretaş’a peşkeş çekiliyor. Ancak skandal bununla sınırlı kalmıyor; şirketi bilerek milyarlarca dolar zarara sokan kayyımlar, doğan zararla ilgili olarak İpek ailesine dava açıyor.

KAYYIM ATANINCA, PEŞKEŞ SÜRECİ BAŞLIYOR

Koza Altın, 2007 yılında parasını ödeyerek Gübretaş’tan Söğüt sahasını satın alıyor. Söz konusu alanda 7 yıl boyunca çalışma yapılıyor, altın keşfediliyor. Ancak 2015’de şirkete kayyım atanıyor. Ve hemen akabinde kayyımlarla anlaşan Gübretaş, yaklaşık 3,5 milyar dolar değerindeki altın sahasını sadece 3,5 milyon dolara yeniden alıyor.

Akın İpek’in Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne gönderdiği ‘itiraz’ dilekçesine göre Gübretaş, 7 Eylül 2015’te Koza Grubu’nun 2007 yılında yapılan sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmediği iddiasıyla sözleşmeyi ‘tek taraflı’ olarak feshediyor.

Öncelikle böyle bir fesih usül açısından doğru değil zira zaman aşımı süresi 5 yıl. Ancak Gübretaş 8 yıl sonra ‘fesih’ kararı alıyor. Kaldı ki rödevans sözleşmesi ile ilgili bir itilaf, hiçbir surette satışın iptal gerekçesi olamaz.

KOZA’NIN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRDİĞİ, KAYYIMLAR TARAFINDAN KAP’A BİLDİRİLİYOR

‘Koza Grubu’nun yükümlülüklerini yerine getirmediği iddiası gerçek dışı. Çünkü, altın madenciliği konusunda hiçbir bilgi ve tecrübesi olmayan ve bu sebeple sahip olduğu Söğüt sahasını 2007 yılında Koza’ya satan Gübretaş, 2020 yılında yapılmadığını iddia ettiği çalışmalara dayanarak, bu sahada kendisi altın madenciliği yapmaya başlıyor!

Gübretaş’ı bir anda altın madencisi haline getiren bu çalışmaların Gübretaş tarafından yapılmadığı, Koza Altın kayyımlarının KAP açıklamalarından da anlaşılıyor. Söz konusu çalışmalar 3,5 milyon dolar gibi komik bir rakama Gübretaş’a satılıyor. İtiraz dilekçesinde, şu ifadeler kullanılıyor:

ÇALIŞMALAR DÜZENLİ OLARAK RAPORLANIYOR

DEĞERİ ‘SIFIR’DAN 3,5 MİLYAR DOLARA ÇIKIYOR

Akın İpek, “Yolsuzluklar ortaya çıkmasın diye, bir an önce İpek grubunu satmaya çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

YETKİ VE SORUMLULUK TAMAMEN KAYYIMLARDA

KAYYIMLAR RESMEN PEŞKEŞ ÇEKİYOR

İtiraz dilekçesinde yer alan bilgiler, altın sahasının bizzat kayyımlar tarafından peşkeş çekildiği iddiasını doğruluyor. Zira Koza’nın yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair resmi raporlar bile mahkemeye sunulmayarak, varlık değeri 3,5 milyar dolar olan altın sahasının 3,5 milyon dolara satışına  zemin hazırlanıyor:

TÜM ÇALIŞMALAR EKSİKSİZ YAPILDI

SÖZ KONUSU SATIŞIN, HUKUKEN İZAHI OLAMAZ

DAVANIN REDDİNİ TALEP EDİYORUZ

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version