Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hollanda Başbakanı Rutte: Türkiye’nin itirazlarına rağmen Finlandiya ve İsveç ittifaka katılacaklar

Hollanda Başbakanı Rutte: Türkiye'nin itirazlarına rağmen Finlandiya ve İsveç ittifaka katılacaklar


Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ‘Türkiye’nin itirazlarına rağmen, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılacaklarından emin olduklarını’ söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ankara’nın endişelerinin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

İspanya’nın başkenti Madrid’de bu ay sonu yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesi, dün akşam Hollanda’nın Lahey kentinde bir “mini zirve” düzenlendi. Hollanda ve Danimarka’nın çağrısıyla gerçekleşen zirveye, bu iki ülkeyle Belçika, Letonya, Polonya, Portekiz başbakanları ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katıldı. Mini zirve sonrası yapılan ortak açıklamada, toplantıya katılan liderlerin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini “güçlü bir şekilde desteklediği” belirtildi. Hollanda Başbakanı Rutte, “Türkiye’nin itirazlarına rağmen, bu iki ülkenin askeri ittifaka katılabileceklerinden emin olduğunu” söyledi.

‘TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİNİ GİDERMEK İÇİN YOĞUN ÇABA HARCANIYOR’

BBC Türkçe’nin haberine göre Hollanda Başbakanı Rutte, Türkiye’nin özellikle terörle mücadele konusundaki endişelerini gidermek için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü vurgulayarak, “Türkiye’nin endişelerinden bazıları terörle ilgili. Bunu ciddiye almalıyız” dedi. Rutte, NATO zirvesi öncesi ve sonrasında Türkiye’nin endişelerinin giderildiğinden emin olmak için oldukça sıkı çalıştıklarının altını çizerek, bu çabaların işe yarayacağına inandığını vurguladı.

‘ENGELLEME GÜCÜ OLSA DA SÜRDÜRMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de, Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılımı konusunda Türkiye’nin endişelerinin ciddiye alınması gerektiğini yineledi. Başbakan Rutte’nin lideri olduğu Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) Milletvekili Ruben Berkelmans, zirveye ilişkin Hollanda medyasına yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin üyeliği engelleme gücü olsa da, bunu sürdürmesi pek mümkün değil” dedi. Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliğini veto etmeyi sürdürerek, diplomatik bedel ödemeye hazır olmadığını savunan Hollandalı milletvekili, “Bu üyelik sadece Avrupa ve NATO ülkelerinin değil, ABD ve İngiltere’nin de istediği bir şey. Jeopolitik olarak çok güçlü ülkeler. Türkiye’nin kendi başına bir abluka oluşturması ve buna bağlı kalması bana pek olası gelmiyor” diye konuştu.

Mini zirvede, Ukrayna’ya daha fazla ağır silah gönderilmesi de benimsendi. Stoltenberg, Kiev’e giden ağır silah sayısının arttırılacağını belirterek, NATO’nun doğu kanadının savaşa hazır daha fazla asker ve teçhizata sahip olması gerektiğini söyledi. “Putin savaşı kazanmamalı” diyen Hollanda Başbakanı Rutte de, Ukrayna’nın ağır silahlar da dahil tüm silahlara erişebilmesi gerektiğini savundu. Rutte, geçen ay Almanya ile birlikte Ukrayna’ya 12 obüs gönderdikten sonra, “Muhtemelen artık ağır silah tedarik etmeyeceğiz, yapabileceklerimizin bir  sınırı var” demişti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de, NATO ülkelerinin, Ukrayna’yı korumak ve desteklemek için yeterince adım atmadığını öne sürdü. Ukrayna’ya silah yardımı önerisi, Brüksel’de bugün başlayan ve iki gün sürecek NATO Savunma Bakanları toplantısında ele alınacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version