Fransa’da yaklaşık 48 milyon 700 bin kayıtlı seçmen, Nisan ayında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından bu sefer de parlamento seçimleri için sandığa gidiyor. Fransa’da yerel saat ile 8:00’de oy kullanma işlemi başladı.
Cumhurbaşkanı ile Başbakan ayrı partilerden olabilir
DW’nin aktardığı habere göre, siyasi yelpazenin merkezinde konumlanan Macron’un hedefi bu seçimler sonucunda Fransa Parlamentosu’nda da çoğunluğu sağlamak. Aksi takdirde partili Cumhurbaşkanı, başka bir siyasi parti veya ittifaktan bir başbakan ile ülkeyi yönetmek üzere işbirliği yapmak zorunda kalabilir. Cumhurbaşkanı ile başbakanın ayrı partilerden olduğu durumda da başbakan devlet içinde daha güçlü bir konuma sahip oluyor.
Fransa’da 1997 yılında da benzer bir durumun yaşandığı hatırlatılıyor. O dönemde parlamento seçimlerini sürpriz şekilde solcular kazanmış, partili cumhurbaşkanı başka partiden bir başbakan ile birlikte çalışmak durumunda kalmıştı. Dönemin muhafazakar cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Lionel Jospin liderliğindeki sosyalist hükümet ile karşı karşıya kalmıştı.
Yeni sol ittifak Nupes sürpriz yapabilir
Nisan ayında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde asıl rekabet Cumhurbaşkanı Macron ile aşırı sağcı Marine Le Pen arasında geçmiş, ikinci tura bu ikisi kalmıştı.
Bugün başlayan ve ikinci turu da 19 Haziran’da düzenlenecek olan parlamento seçimlerinde ise Macron’un rakibi solcu, sosyalist, yeşiller ve komünistlerden oluşan yeni ittifak Nupes Yeni Ekolojik ve Toplumsal Halk Birliği. İttifakın lideri, Nisan ayında yapılan cumhurbakanlığı seçimlerinde yüzde 22 gibi yüksek oy oranıyla üçüncü olan Jean-Luc-Mélenchon. Mélenchon, gösterdiği başarı ile solcu grupları arkasında toplamayı başarmıştı. Parlamento seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu yoklamalarında Nupes’in sempati değerlerinin arttığı dikkat çekiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***