Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fahiş zamlara rağmen, akaryakıt tüketimi neden arttı?

Fahiş zamlara rağmen, akaryakıt tüketimi neden arttı?


HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ  

Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Türkiye’de satılan akaryakıt miktarlarını açıkladı. Veriler bir çok kişiyi şaşırttı zira geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında benzin, motorin ve LPG tüketiminde çok ciddi bir artış var. Peki bu nasıl oldu? Benzin ve motorinin litresi 28-30 liraya çıkmışken satışlar nasıl bu kadar arttı?

PETDER tarafından yapılan açıklama Mayıs 2022 dönemine ilişkin. Söz konusu dönemde 350 bin 578 metreküp benzin, 2 milyon 653 bin 76 metreküp motorin satışı gerçekleştirilmiş.

Mayıs 2021 ile kıyaslandığında, benzin satışlarının yüzde 57,87, motorin satışlarının ise yüzde 22,53 artış yaşanmış. Sadece benzin ve motorin değil, LPG satışı da 187 binden 269 bin 575 metre küpe yükselmiş. Artış oranı yüzde yüzde 43,52!

Öncelikle bu yıl akaryakıt tüketiminin ‘artmasının’ temel nedeni geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasakları olması. Mayıs ayında 17 gün tam kapanma ilan edilmişti. Öncesinde de hafta sonları sokağa çıkma yasakları olduğu için tüketim düşmüştü.

2019’A GÖRE DE ARTIŞ VAR

2020 ve 2021’de pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasakları olduğu için ‘akaryakıt’ satışlarını kıyaslamak çok sağlıklı değil. Peki 2019’a göre durum ne? Zira o dönemde pandemi yoktu…

İlginç ama 2022’de satışlar 2019’dan da fazla görülüyor. Buna göre 2019 yılı Mayıs ayında 264 bin 89 metreküp benzin satışı yapılmış. Aynı yıl motorin satışı ise 2 milyon 596 bin metre küp olarak kayıtlara geçmiş. 2019 mayıs ayına göre de benzinde yüzde 32’lik, motorinde ise yüzde 2’lik bir artış var.

Söz konusu dönemde benzin 7 TL, motorin 6,5 lira civarındaydı.

Peki bu nasıl açıklanabilir?

DEPOSU DOLDURULAN OTOMOBİLLER, PARKA ÇEKİLDİ

Türk halkı zamları umursamıyor ve otomobile binleye devam ediyor olabilir mi? Düşük bir ihtimal.

2019’a göre bile satışların yüksek olmasının sebebi benzin ve motorine fahiş zamların mayıs ayının ortalarında gelmeye başlaması olarak açıklanabilir. Mayıs ayının başında benzinin litresi 20 lira 50 kuruş civarındaydı. Motorinin litresi ise 22 lira seviyelerinde bulunuyordu.

Doların yükselmeye başlamasıyla akaryakıta zam geleceğini öğrenen vatandaşlar mayıs ayı ortalarından itibaren istasyonların önünde kuyruk oldu. İnsanlar otomobillerinin deposunu doldurup, otoparka çekti. 1 aydır akaryakıt istasyonuna uğramayan, otomobilinin kontağını bile açmayan on binlerce insan var.

PETDER’in önümüzdeki haftalarda açıklayacağı haziran verileri bu açıdan önemli. Eğer haziran verleri de tıpkı mayıs gibi yüksek çıkarsa ‘Türk halkı zamlardan etkilenmiyor’ diyenler haklı çıkacak…

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version