Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erzincan’daki altın madeni işletmesinin faaliyeti durduruldu

Erzincan'daki altın madeni işletmesinin faaliyeti durduruldu


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan’ın İliç ilçesinde Türk ve Kanadalı firmanın sahip olduğu Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen madende kullanılan siyanürü taşıyan borunun patlaması ve akabinde gelişen çevre kirliliği nedeniyle altın madenin faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyeti durdurulmuştur. İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir” denildi.

Erzincan’daki altın madeni işletmecisi Anagold Madencilik, siyanür borusunun patladığı iddiasına ilişkin olarak, “Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kilogramdır” açıklamasında bulunmuştu.

İLGİLİ HABER

Erzincan’da Siyanür borusu patladı: Bu felaket yukarı Fırat Havzası’nın yok edilişidir

Fırat Nehrine akan 20 ton civarında zehirli atık risk oluşturuyor. Nehrin aktığı 8 kent ve ulaştığı 2 ülke var. Olaydan 4 gün sonra açıklama yapan valilik ise ‘derelere bulaşmadı’ dedi.

NE OLMUŞTU?

Erzincan İliç’te Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeninin siyanür borularından birisinin kırılması üzerine 20 ton siyanürlü sıvı çevreye yayıldı. 

Anagold Madencilik, internet sitesi üzerinden yaqptığı açıklamada, dökülen siyanür miktarının 8 kilogram olduğunu ve ‘hemen temizlendiğini’ ileri sürse de olayla ilgili jandarmanın tutnağında “Lift 28 bölgesinde yırtılan boru içinde yaklaşık 20 metre küp siyanürlü solüsyonun eğime bağlı olarak aktığı” tespitine yer verildi.

Erzincan Valiliği ise jandarma tutanağında akıntının Fırat Nehri’ne karıştığı bilgisinin geçmediğini belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın teknik personellerinin sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yaptığını ve “Bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye karışma olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmediği” bilgisini verdi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası ise gelişmeler üzerine “Erzincan Valiliğinin açıklama yapması için neden 4 gün bekledi? Bu süre içerisinde neler yaptı” diye sordu.

Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı maden işletmesinin faaliyetlerini durduğunu açıkladı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version