Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekonomist Berksoy: Dar gelirli yerine sermayenin yaşamasını seviyorlar ama kendi ayaklarına sıkıyorlar

Ekonomist Berksoy: Dar gelirli yerine sermayenin yaşamasını seviyorlar ama kendi ayaklarına sıkıyorlar


AKP’nin Kızılcahamam kampında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin sarf ettiği sözleri tartışılmaya devam ediyor. Nebati, TÜİK’e göre yüzde 73, bağımsız kaynaklara göre yüzde 160 olan enflasyonun sebeplerini “Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Üretimi ve büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor” sözleriyle açıkladı. Enflasyonu düşürmek yerine büyümeyi seçtiklerini söyleyen Nureddin Nebati’ye tepki yağdı. Ekonomist Taner Berksoy, “Sermayenin yaşamasını seviyorlar ama dar gelirli olmazsa onlar da ayakta kalamaz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE, BİR ASGARİ ÜCRETLİLER TOPLUMU HALİNE GELDİ’

Cumhuriyet’te yer alan habere göre bu tercihin yeni bir durum olmadığını, AKP iktidarının 20 yıllık politikasının bu olduğunu söyleyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “O nedenle de Türkiye, bir asgari ücretliler toplumu haline geldi. Büyüme rakamları da bunu gösteriyor zaten. Ülke yüzde 7 büyürken emeğin aldığı pay yüzde 39’dan 31’e geriledi” dedi.

‘BİLİNÇLİ OLDUĞUNU İTİRAF ETTİLER’

Tüketici Koruma Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Koçal ise “Biz yönetemiyorlar diyorduk meğer bilinçlilermiş. Tüketiciye, maruz kaldıkları enflasyonun bir sınav olduğunu söylüyorlardı. Şimdi bilinçli olduğunu itiraf ettiler” diye konuştu.

‘DAR GELİRLİ OLMAZSA ONLAR DA AYAKTA KALAMAZ’

Bu yöntemin ekonomik temellere aykırı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Taner Berksoy, şöyle konuştu: “Keynes’ten beri gelen bir ekonomik kuram var. Ekonomiyi canlı tutmak istiyorsan nakit kaynağı şirketlere değil dar gelirliye, memura dağıt. Bu iki kesim parayı tutmaz zaten harcar ve oradan gelen talep çarkları döndürür.”  Bu yöntemin sınıfsal bir tercih olduğunu söyleyen Berksoy, “Dar gelirli yerine sermayenin yaşamasını seviyorlar ama kendi ayaklarına sıkıyorlar. Dar gelirli olmazsa onlar da ayakta kalamaz” dedi.

‘YILDA BİR ZAM YAPARKEN ŞİMDİ ARA ZAMLAR YAPMAK ZORUNDA KALDIK’

Sanayi tarafında da enflasyonun yarattığı sorunlar artıyor. İhracat tarafında çarklar dönse de hammadde ve çalışanların durumunun enflasyon sebebiyle  sorunlu olduğunu söyleyen Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, “Çalışanlarımız dar gelirli ve enflasyon onları çok kötü etkiliyor. Yılda bir zam yaparken şimdi ara zamlar yapmak zorunda kaldık. İhracat büyüse de enflasyon hammaddeyi de vuruyor. Kısa vadede bakanın dediğine katılıyorum enflasyon talebi öne çekti, piyasa canlandı ama orta ve uzun vadede kontrol altına alınması şart” diye konuştu.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version