Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CHP liderinin ‘sensör’ baskısı, Aile Bakanlığı’nı harekete geçirdi

CHP liderinin ‘sensör’ baskısı, Aile Bakanlığı’nı harekete geçirdi


TR724 HABER | TUNA YILDIZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde TBMM gündemine taşıdığı Tip 1 diyabetli çocukların yaşadığı sorunlar, iktidarı geri adım attırdı. Önceki yıllarda SMA ve Tip 1 diyabet hastalarının sensör ve ilaç masraflarının SGK tarafından karşılanması yönündeki önerileri reddeden iktidar, yaklaşan seçimleri düşünerek Tip 1 diyabetli çocukların sensör ödemelerini karşılama kararı aldı.

Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ne yazı yazarak, bölgelerindeki çocuklarla ilgili detaylı çalışma yapmalarını istedi. Verilerin analiz edilmesinin ardından sosyal ekonomik gelir durumu düşük olan ailelerin sensör masraflarını Aile Bakanlığı karşılayacak. Bunun için sadece ailelerin il ve ilçe müdürlüklerine çocuklarının raporlarını sunmaları yeterli olacak.

Tip 1 diyabet, ölüm riski taşıyan ciddi hastalıklar arasında yer alıyor. Tip 1 hastalarında pankreas, kandaki şeker seviyesini kontrol eden insülin hormonunu üretemiyor. Şeker seviyesinin sıkı talipte olmaması halinde hastalık kalp, böbrek, göz ve sinirlerde kalıcı hasara yol açabiliyor. SGK, yıllardan beri Diyabet tip 1 ve SMA tip 1 hastası çocukların ailelerine kulak vermediği için ‘sensör’ ve pompa’ adı verilen ölçüm cihazları bir türlü ödeme listesine alınmıyor. Cihazlar yurtdışından getirildiği için gelir seviyesi düşük aileler, söz konusu cihazları alamıyor. Bundan dolayı bebeklerin ve çocukların parmaklarından defalarca kan alınarak onların acılarına acı katılıyor.

AİLELERE KILIÇDAROĞLU SÖZ VERMİŞTİ

Geçen hafta Tip 1 Diyabetliler Derneği üyeleri, grup toplantısı öncesinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Dernek üyeleri, görüşmede, diyabetli ailelerin son dönemde yaşadıkları mağduriyetleri dile getirdi. Özellikle son yıllarda Tip 1 diyabet vakalarında ciddi artışların olduğu, bu vakaların çoğunluğunu da 0-8 yaş arası çocuklar olduğu anlatıldı. Çocukların ve bebeklerin parmaklarının günden birkaç kez kan için delindiğinin altı çizildi. Bunun çocuklar üzerinde ciddi manevi yaralar açtığına vurgu yapıldı. Bu sebeplerden dolayı TBMM’nde grubu bulunan partilerin bir araya gelerek Tip 1 diyabet hastalarının yurtdışından gelen sensör ve pompalarının SGK tarafından ödeme listesine alınmasını istedi. CHP lideri de grup toplantısında Tip 1 diyabetli çocuklara geniş yer verdi. İktidara gelmeleri halinde, bu ve benzeri hastaların tüm masraflarının devlet tarafından ödeneceği garantisini verdi.

CHP liderinin grup toplantısının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. Aile Bakanlığı, E33899044 sayılı resmi yazısıyla 81 İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne yazı yazarak ülke genelindeki yaklaşık 30 bin Tip 1 diabet hastası çocukla ilgili çalışma yapmalarını istedi. Bu kapsamda il ve ilçe müdürlüklerinde kayıtlı olan çocukların sayısı ve ailelerinin sosyal ekonomik geliri ile ilgili bakanlığa ivedi olarak bilgi vermelerini istedi. Ulaşılan bilgilere göre; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, asgari gelir seviyesindeki ailelerin başvuru yapmaları halinde 0-14 yaş grubundaki çocukların sensör ödemelerini karşılayacak. On dört yaş üstü çocuk olması durumunda ise yine ailenin kriterlere uyması koşuluyla mütevelli heyet kararıyla gençlere sensör ödemesi yapacak.

SGK CİHAZLARI ÖDEME LİSTESİNE ALMIYOR

Tip 1 diyabet hastaları için SGK, belirli periyotlarda parmak delme aparatı, seker ölçüm çubuğu ve insülin haricinde herhangi bir şey vermiyor. Aileler isteğe bağlı olarak çocuklarına deri altına yerleştirilen sensör adı verilen bir cihaz taktırıyor. Ya da insülini deri altına otomatik enjekte eden pompa adı verilen bir cihazı tercih ediyor. Ancak bu iki cihazın maliyeti de çok yüksek. Yurtdışından ithal olduğu için döviz artışları hasta yakınlarını olumsuz etkiliyor. SGK hiçbir ödeme yapmadığı için bütün maliyet ailelerin sırtına biniyor. Örneğin bir sensörün aileye aylık maliyeti bin 500 ile 2 bin TL arasında değişiyor. Pompa adı verilen cihazlarda maliyetler ise 3 bin 500 TL ile 8 bin TL arasında. Yüksek özellikli yapay pankreas olarak adlandırılan cihazlarda bu rakam 15 bin ile 20 bin TL arasında değişiyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version