Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bozkurt’ta selden ders çıkarılmadı, dere yatağında yapılaşma devam etmiş

Bozkurt’ta selden ders çıkarılmadı, dere yatağında yapılaşma devam etmiş


Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos 2021’deki selde büyük yıkıma ve can kayıplarına neden olan dere kenarındaki çarpık yapılaşmanın, yaşananlardan ders çıkarılmadan sürdüğü ortaya çıktı.

Bozkurt’ta geçen yol yaşanan sel felaketinde can kayıpları yaşanmış, dere yatağına yapılan binalar yıkılmış, köprüler zarar görmüştü. Son günlerde bölgede artan yoğun yağışlar nedeniyle Ezine Nehri taştı, yine köprüler yıkıldı, çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı.

‘DERS ÇIKARILMAMIŞ’

Geçen yılki felaketin ardından günlerce dere kenarlarının yapılaşmaya açılmaması tartışma konusu olurken Bozkurt’tan gelen görüntülerde Ezine Nehri kenarına yeniden yapılan binalar dikkat çekti. “Geçen yıldan ders çıkarılmamış” diyen Şehir Plancıları Odası, dere kenarına yapılan evler için, “Değişen hiçbir şey yok. Aradan bir yıl geçti ancak seneki resmin aynısıyla karşı karşıyayız” açıklaması yaptı.

‘YARABANDI GİBİ ÖNLEMLER VAR’

Cumhuriyet’in haberine göre geçen yılki sel felaketinin ardından Bozkurt’ta belediye’ye yıkılan yerlerdeki binalara ne olacağını sorduklarını ve yerlerine daha sağlamlarını yapılacağı cevabını aldıklarını söyleyen TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursun Üstün, “Yıkılanların temel ve duvar tiplerinde en ucuzuna kaçılarak yapılmış zamanında. Onların artık uygun olacağını söylüyorlar. Kanal dar olduğu için felaketin etkisi büyüdü. Tomruklar kanalı kapattı, köprü yıkıldı ve binaların bodrum katlarına -normalde mesken verilmemesi gerekiyor – mesken verildiği için daha da büyüdü. Can kayıpları arttı. Şimdi diyorlar ki: Kanalı şu kadar genişleteceğiz, köprüyü öyle değil böyle yapacağız, tomrukların artık oradan depolanmasına izin vermeyeceğiz. Yarın tomruk olmayacak, araba kapatacak orayı. Araçlar kapatacak veya bir tık daha fazla yağış miktarında o kanal biraz daha dar gelecek. Yani hiçbir şey yok, yara bandı gibi önlemler var” diye konuştu.

‘TAŞKIN ALANI YAPILAŞMIŞ, KANALLA DERENİN YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ’

Zamanında satın alınmış bodrum katındaki evlerde yaşayan vatandaşların olduğunu belirten Üstün, “Zaten en çok ölenler oralarda oldu. Yurttaşları mağdur etmemek için şimdi tekrar belediye oralara ruhsat verecek. Çünkü bütüncül ve kamunun yatırım yaptığı bir çözüm yok ortada. Planlarına baktık, taşkın alanı yapılaşmış, kanalla derenin yapısı değiştirilmiş. ‘Devletin kurumları burada ne yapıyor, nasıl müdahale ediyor, nasıl bir dönüşüm yatırımı programları oluşturuyor’  bunları öğrenmek için Bozkurt’ta gittik. Hiçbir şey yok! TOKİ’ye, İller Bankasına, İl Özel İdaresine, bakanlığa yazdık. Şöyle cevaplar var: Herhangi bir planlama çalışmamız veya projemiz yoktur. Geçen yılki selden ders alınmayıp yine yapılar inşa ediliyor” ifadelerini kullandı.

‘DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK’

TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen de, “Değişen hiçbir şey yok. Sonuç itibariyle taşkın alanları riskli bölgeler olduğu için riskli bölgeleri rehabilite etmeliyiz. Aradan bir yıl geçti ancak seneki resmin aynısıyla karşı karşıyayız. Bu gibi kısımlar taşkın risk alanıdır. Yapı yapmayı düşünmemeliyiz. Hele konut yaparken daha fazla dikkat etmeliyiz. Bir sene geçmiş hiç ders alınmamış. Şu an Türkiye’de taşkın riski olan her yeri ıslah etme politikası var. Esas sorun şu, şehrin ortasından akış gösteren Ezine Nehri var. Bu alanın etrafında riskli olan yerleri tespit edip, önlemlerinizi alıp ona göre yerleşiminizi konumlandırmanız gerekiyor. Burada tam tersi yapılmış. ‘Coğrafya olarak yer yok o yüzden daha düz alanları kullanıyoruz’ diyorlar. Tabii kullanılabilir ama risk testlerinin yapılmış olmasıyla bir kısmı kullanabilir” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version