Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’nin yargı paketine de giren ‘sansür’ isteğine hukukçu Erkan’dan tepki: Hedef muhalif basın

AKP'nin yargı paketine de giren 'sansür' isteğine hukukçu Erkan'dan tepki: Hedef muhalif basın


AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve 24 maddeden oluşan 6. Yargı Paketi teklifi, önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Sosyal medyaya yönelik ciddi müdahaleler içeren ve muhalif basını hedef alacağı belirtilerek “sansür yasası” eleştirisi yapılan teklifle “gerçeğe aykırı haberler” adı altında verilecek cezayı artırmak isteyen AKP iktidarı, yargı paketi aracılığıyla “yalan haber” iddiasıyla ve “fiyatları etkileme” suçlamasıyla yasada öngörülen cezayı artırma yoluna gitti. Buna göre, “İşçi ücretlerinin veya besin veya mallarının değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayanlara”, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Düzenlemeyi Cumhuriyet’e değerlendiren avukat Doğan Erkan, söz konusu maddenin sorunlu olduğunu belirterek tepki gösterdi.

‘DÜZENLEME, MUHALİF BASINI HEDEF ALIYOR’

“Toplumun çeşitli kesimleri, örneğin sendikalar, işçi ücretlerinin artırılması için ya da tüketici dernekleri temel gıdaların fiyatlarının düşürülmesi için çeşitli çalışmalar yapar; raporlar, istatistikler yayımlar” diyen Erkan, “Basın da bunları doğal olarak haberleştirir. İktidarın kendi dezenforme kaynakları dışındaki her bilgiyi, özellikle toplumsal muhalefet bileşenlerinden gelen bilgi ve haberleri yalanlama hızı, hatta bunları bazen de savcılıklara basın demeçleriyle yaptırıldığı göz önüne alınınca, maddenin ve değişikliğin toplumsal muhalefet bileşenlerinin ve alternatif haber kaynaklarının, muhalif basının aleyhine uygulanacağı çok açık” ifadelerini kullandı.

‘ÇEŞİTLİ TOPLUMSAL KESİMLERE YÖNELİK TEHLİKELİ BİR DURUM OLUŞACAK’

Değişiklikle söz konusu suçun tutuklama sınırı içine alındığını, böylece çeşitli toplumsal kesimlere dönük olarak önemli tehlike oluşacağını aktaran Erkan, “Üst sınırı iki yıl ve altındaki suçlarda tutuklama yasağı var. Bu düzenlemede hapis sınırı iki yılın üzerine çıkarıldığında, bu suç isnat edilenler tutuklanabilecek. Örneğin, Tüketici Hakları Derneği yetkilisi, iktidar yanlısı herhangi bir şirketin ürettiği bir gıda maddesinin yeterli kalitede olmadığını açıkladığı ve fiyatının düşmesine sebep olduğu için tutuklanabilecek. Benzer örnek sendikacılar için de düşünülebilir. Değişiklik, açıkça siyasal amaç taşıyan, iktidar yanlısı bir cezalandırma araçsallaştırmasıdır. AKP, her zamanki gibi hukuku ve yasayı araçsallaştırıyor” diye konuştu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version