Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM: Türkiye’nin oturum izni olan Suriye vatandaşını zorla ülkesine göndermesi hak ihlali

AİHM: Türkiye’nin oturum izni olan Suriye vatandaşını zorla ülkesine göndermesi hak ihlali


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Suriye vatandaşı Muhammad Fawzi Akkad’ın, Türkiye’de geçerli oturum izni olmasına rağmen Türk makamları tarafından ‘zorla ülkesine sınır dışı edilmesi’ konusunda Ankara’nın hak ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

BBC Türkçe’nin haberine göre mahkeme, Türkiye’nin Akkad’a 12 bin 250 euro ödemesine karar verdi. Bu miktarın 9 bin 750 eurosu manevi tazminat, 2 bin 500 eurosu da mahkeme masrafları.

AİHM kararında, Akkad’ın 2018’de Türkiye’de geçerli bir ikamet iznine sahip olduğu ve kendisine ‘geçici koruma’ statüsü verildiği kaydedildi. Kararda, Yunanistan’a geçmeye çalıştığı sırada Meriç Nehri yakınlarında gözaltına alınan Akkad’ın daha sonra ‘gönüllü geri dönüş’ adı altında Türk makamları tarafından ‘zorla ve hukuka aykırı’ şekilde sınır dışı edilerek Suriye’ye gönderildiği belirtildi.

Danimarkalı Yargıç Jon Fridrik Kjølbro başkanlığındaki 7 kişilik jüri heyeti, oybirliğiyle ile aldığı kararla, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3., 13. ve 5. maddelerini iptal ettiğine hükmetti.

Sözleşmenin 3. maddesi, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağını, bağlantılı 13. maddesi etkili başvuru hakkını, 5. maddesi de özgürlük ve güvenlik hakkını koruma altına alıyor.

AİHM kararında şu ifadeler yer aldı: “Mahkeme, başvuru yapan şahsın Suriye’de 3. maddeye aykırı bir muameleye maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduğu ve Türk makamlarının gerçekleri bilerek kendisini Sözleşme’ye aykırı bir muamele riskine maruz bıraktığıyla ilgili önemli gerekçeler gösterildiğine karar vermiştir.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version