Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna: Mariupol Azovstal çelik fabrikasındaki tüm siviller tahliye edildi

Ukrayna: Mariupol Azovstal çelik fabrikasındaki tüm siviller tahliye edildi


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, haftalardır Rus kuvvetlerinin saldırısı altındaki Mariupol’da 300’den fazla sivilin Azovstal çelik fabrikasından kurtarıldığını açıkladı.

Zelenskiy, yetkililerin artık yaralıları ve sağlık görevlilerini tahliye etmenin yanı sıra Mariupol ve çevresindeki yerleşim yerlerinin tüm sakinleri için insani koridorlar üzerinde çalışmaya odaklanacağını söyledi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşcuk da, Mariupol’daki Azovstal çelik fabrikasındaki tüm kadın, çocuk ve yaşlı sivillerin tahliye edildiğini söyledi. Vereşçuk, mesajlaşma uygulaması Telegram’da “Mariupol insani operasyonunun bu bölümü sona erdi” dedi.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre Rusya Savunma Bakanlığı da sivilleri tahliye etme operasyonunun tamamlandığını duyurdu. Bakanlık internetten yaptığı açıklamada, perşembe günü başlayan üç günlük tahliye operasyonun ardından 18’i erkek, 22’si kadın ve 11’i çocuk toplam 51 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Sovyet döneminden kalma çelik fabrikası, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunun ve güneyinin büyük bir bölümünü ele geçirmeye çalışan Rusya’ya karşı direnişin sembolü haline gelmişti.

Ağır bombardıman altında çok sayıda kişi tesisin altındaki derin sığınaklarda ve tünellerde mahsur kalmıştı.

Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki Rus yanlısı güçler de dün Mariupol’da kuşatma altındaki Azovstal çelik fabrikasından 50 kişinin daha tahliye edildiğini bildirmişti.

Rusya’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti olarak tanıdığı bölgenin ayrılıkçı yetkilileri, Telegram’da yaptıkları açıklamada, şu ana kadar toplam 176 sivilin çelik fabrikalarından tahliye edildiğini söylemişti.

Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç, geçen hafta sonu Azovstal tesisinden sivillerin tahliyesine başlamıştı. Ancak hafta içinde alevlenen çatışmalar nedeniyle tahliyeler durdurulmuştu.

21 Nisan’da Mariupol’da zafer ilan eden Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, tesisin kapatılmasını emretmiş ve içerideki Ukrayna güçlerini silahsızlanmaya çağırmıştı. Ancak Rusya daha sonra tesise saldırılarına yeniden başladı.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov dün, Sovyetler Birliği’nin Ukrayna’nın bazı bölgelerinde Nazi Almanyası’na karşı kazandığı İkinci Dünya Savaşı zaferinin 9 Mayıs’taki yıldönümünü Ukrayna’nın işgal altındaki kısımlarında kutlama planları sorulduğunda, “Mariupol’da Zafer Bayramı’nı kutlamanın da vakti gelecek” dedi.

MARİUPOL NEDEN ÖNEMLİ?

Mariupol, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği doğudaki bölgelerle 2014’te Ukrayna’dan ilhak edilen Kırım arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Bu cephe, Ukrayna’nın Karadeniz’e çıkışını önlemenin, böylece tahıl ve metal ihracatını sonlandırmanın anahtarı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetlerinin Donetsk ve Lugansk bölgeleri üzerinde tam kontrol sağlamak ve bu bölgeler ile Kırım arasındaki kara koridorunu korumak için Ukrayna’nın doğusunda bir saldırı sürdürdüğünü açıklamıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version