Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’nin Suriye’ye giden Rus uçaklarına hava sahasını kapatması: “Bir NATO üyesinden de bu beklenirdi”

Serbestiyet


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki gün yaptığı açıklamada Türkiye’nin, Suriye’ye giden Rus uçaklarına hava sahasını kapattığını açıklamış, yasağın üç ay süreyle yürürlükte kalacağını söylemişti.

Rus basınında kararla ilgili ilk değerlendirme Moskovskiy Komsomolets gazetesinde yer aldı. Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri uzmanı Semen Bagdasarov, bunun “Ankara’nın kendi çıkarları çerçevesinde attığı bir adım olduğu” değerlendirmesini yaptı.

Bagdasarov, “Bunu Türkiye’den uzun süredir beklemek gerekiyordu. Bu karar, Amerikalıların Türklere bir şeylerin sözünü verdiğini ve onların kendi çıkarları çerçevesinde hareket ettiğini gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin NATO üyesi olduğunun hiçbir zaman unutulmaması gerektiğinin altını çizen Rus uzman, “Ayrıca Türkiye ABD ekonomisine, Rusya ekonomisinden daha fazla bağımlı. Amerikalılar bunu çok iyi manipüle ediyor. Türk devletinin bu kararının Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonla da bağlantılı olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Uçuş yasağının Rusya’nın Suriye’deki üslerine acil sevkiyatlarda zorluklara yol açacağını belirten Bagdasarov, “Henüz Boğazları kapatmadılar. Ama bir şekilde kapamaya çalışırlarsa şaşırmam. Hmeynim Üssü’nden bazı uçakların, özel operasyona gönderilmesinin de bu kararın nedeni olabileceğini göz ardı etmiyorum. Böylece Türkiye bunu engelliyor. Gökyüzünü kapattı, şimdi uçmayı deneyin. Bir NATO ülkesinden de bu beklenirdi” değerlendirmesini yaptı. (Turkrus.com).

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version