Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sri Lanka’da başbakanın istifasına rağmen dükkanlar kundaklanmaya devam etti

Sri Lanka'da başbakanın istifasına rağmen dükkanlar kundaklanmaya devam etti


Sri Lanka’daki ekonomik krizin derinleşmesiyle geçen aydan bu yana devam eden kitlesel protestoların ardından Başbakan Mahinda Rajapaksa Pazartesi günü istifa etti. Ancak ülkede sular durulmadı.

İstifanın ardından başlayan kundaklama eylemleri Salı gecesi de devam etti. Başkent Colombo yakınlarındaki Negombo kasabasında kundaklama saldırılarında çok sayıda işletme ve mağaza hasar gördü.

 

Rajapaksa taraftarlarının saldırısına uğrayan Sri Lankalılar, Pazartesi gecesi henüz resmi konutunu terk etmemiş olan eski başbakana ve milletvekillerine ait 50’ye yakın evi yaktı. Protestocular ülkenin güneyinde Rajapaksa ailesine adanmış bir müzeyi de yerle bir etti.

 

 

Kanunları çiğneyen yağmacıları gördükleri yerde vurması emredilen binlerce güvenlik görevlisine rağmen protestocular Salı akşamı Colombo’daki ana protesto alanı Galle Face Green’de toplanmaya devam etti.

 

Ada genelinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı Perşembe sabahına kadar uzatıldı.

 

Türkiye Colombo Büyükelçiliği ülke genelinde protestoların devam etmesi beklentisini paylaşmış ve vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulunmuştu.

 

 

Yaşanan olaylarda 200’den fazla kişinin yaralandığı ve sekiz can kaybı yaşandığı bildirildi.

 

Protestocular, Başbakan’ın istifasına rağmen kardeşi Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın da görevden ayrılması için çağrı yapıyor.

 

Ülkede geçtiğimiz aydan beri artan fiyatların yanı sıra, gıda, petrol, ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerinin tedariğinde yaşanan sıkıntılar ve günlük elektrik kesintileri nedeniyle hükümet ve cumhurbaşkanını istifaya çağıran protestolar düzenleniyordu.

 

Sri Lanka, İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1948’den sonraki en ağır ekonomik krizle karşı karşıya.

 

Milletvekili iki kişiye ateş açıp intihar etti

 

Dün başkent Kolombo’daki Mahinda Rajapaksa’nın konutunun dışında hükümet destekçileri ve protestocular arasında şiddetli çatışmalar yaşandı, olaylar ana caddelere taştı.

 

Polis barikatını aşan ve protestoculara sopalarla saldıran Rajapaksa yanlılarına kolluk kuvvetleri biber gazı ve tazyikli su ile karşılık verdi.

 

 

Protestocular da hükümet yanlılarına ve hükümet partisi milletvekillerine karşı şiddeti artırdı. Sri Lanka polisi, hükümet partisinden bir milletvekilinin, arabasının etrafını çeviren insanlara ateş açarak iki kişiyi vurduğunu ve ardından kendisini öldürdüğünü bildirdi.

 

Kalabalık gece saatlerinde Rajapaksa ve bazı milletvekillerinin konutları hedef alındı. Polis kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi.

 

Sosyal medyada alevler içindeki evleri gösteren paylaşımlar yapıldı.

 

 

Cumhurbaşkanının resmi konutu da alev aldı ve evine saldırılan bir belediye meclis üyesi hastanede hayatını kaybetti.

 

Eski başbakan bu sabah Colombo’dan ayrılarak tespit edilemeyen bir bölgeye gitti.

 

Bu sırada Colombo’nun farklı bölgelerinde de tansiyon yüksek. Havalimanı yollarına barikatlar kuruldu.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version