Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters: Türkiye, Batı ile yakaladığı yakınlaşma fırsatını Kavala davası ile kaybetti

Reuters: Türkiye, Batı ile yakaladığı yakınlaşma fırsatını Kavala davası ile kaybetti


Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Türkiye’nin arabulucu rolünün Batı ile ilişkilerinde olumlu bir hava oluşturmuştu. Reuters, iş insanı Osman Kavala’ya Gezi davasında müebbet hapis cezası verilmesi sonrası Batı ile Türkiye ilişkisinin yeniden negatife dönmesini konu alan bir analiz yayımladı.

Birçok Batı ülkesi Kavala davasıyla ilgili Türkiye’ye yönelik eleştirilerde bulunmuş, hatta Almanya, Türkiye’nin Berlin büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Alman büyükelçiyi çağırdıklarını bildirerek, konuya ilişkin “Hadlerini bildirdik” ifadelerini kullanmıştı.

T24’un Reuters’tan aktardığı habere göre; Kavala’nın 25 Nisan’da yargılandığı mahkeme sonucunu telefonuna düştüğünde şaşkınlığa uğrayan Batılı bir diplomat, bu kararın Erdoğan’ın devleti nasıl yönettiğinin bir göstergesi olduğunu belirterek, “Ukrayna konusundaki tutumu nedeniyle (Erdoğan) puan toplasa da, bazı konularda güvenilemez” diye konuştu.

Bir başka diplomat da Kavala davasının sonucunu, “Olabilecek en kötü senaryo” şekinde yorumladı.

Dava sonucunu Reuters’a yorumlayan sekiz diplomat Türkiye’nin Batı ile yıpranmış olan ekonomik ve politik ilişkilerinin iyileşme hedeflerine bir darbe olduğunu belirttiler. Diğer yandan da Erdoğan’ın Moskova’ya yakın durarak Batı’nın uyguladığı yaptırımlara karşı duruşuna da dikkat çektiler.

‘AVRUPA BİRLİĞİ İLE TİCARİ YA DA YATIRIM ANLAŞMASINA VARILMASI İHTİMALİ ZAYIFLADI’

Diplomatlara da göre mahkemenin kararı Batı’nın da arzuladığı yakınlaşmaya yönelik beklentileri de askıya almış oldu.

Rusya-Ukrayna barış görüşmelerine ev sahipliği yapan ve her iki ülkenin dışişleri bakanları ile müzakerecilerini ağırlayan Türkiye için bu durum her şeyi altüst etmiş oldu.

Türkiye ABD, Fransa ve İtalya başta olmak üzere NATO müttefikleriyle ilişkileri geliştirmek ve ekonomik sorunların zirveye çıktığı 2023 seçimleri öncesi dönemde Batı ile arasındaki gerilimi yatıştırmak istiyor.

Batılı diplomatlar Avrupa Birliği ile gümrük birliğinin yenilenmesi müzakerelerinde ilerleme olasılığı da dâhil olmak üzere önemli bir ticari ya da yatırım anlaşmasına varılması ihtimalinin zayıfladığını söylediler.

Bazı analistler, mahkemenin aldığı kararın aynı zamanda 2023 seçimleri öncesinde muhalefet için bir uyarı niteliğinde olduğunu düşünüyorlar. Bu analistlere göre Ankara’nın Ukrayna savaşında aldığı rol nedeniyle Erdoğan hareketlerine dışarıdan tepkinin azalacağını düşünüyor.

Washington merkezli Middle East Institute araştırmacısı Birol Başkan, “Erdoğan Batı’dan dışlanmak istemiyor, kendisini olduğu gibi kabul etmelerini istiyor. Yani Türkiye’nin otoriter çizgiye sahip lideri olarak” dedi.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version