İstanbul Okmeydanı’nda bulunan Fetihtepe Mahallesi’nde halk, kentsel dönüşüme tepki gösteriyor. 

Bugün de mahalleliler belediyenin kentsel dönüşüm baskısına karşı eylem yaptı. 

MAHALLELİLERE TEHDİT

Fetihtepe 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Okmeydanı Çevre Koruma Derneği’nin mahalleliyle beraber düzenlediği protesto yürüyüşü ve basın toplantısında, “Zorla değil, rızayla dönüşüm” sloganları atılarak kentsel dönüşüme karşı olunmadığı kaydedildi.

Basın açıklamasında AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin ise mahalleyi zorla boşaltmak amacıyla tebligat gönderdiği, ardından da yurttaşın elektrik, su ve doğalgazını kesmekle tehdit ettiği ifade edildi.

Yapılan basın açıklamasının tam metni şöyle: 

”Bizler Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi 3550 nolu ada sakinleriyiz.

Beyoğlu Belediyesi yetkilileri, bize yıllarca “rızayla dönüşüm yapacağız, kimseyi borçlandırmadan herkesin dairesine daire, dükkanına dükkan vereceğiz” vaadinde bulundular

Ancak, 3550 nolu ada da son iki yıldır yaptıkları uygulamayla bunun tam tersi bir durumla karşı karşıyayız.

Planı, avan projesi ve hukuki sözleşmesi olmayan tek taraflı muvafakatnameyle ellerimizi kollarımızı bağlayarak bizi teslim almaya çalışmaktadırlar.
Bütün baskılara rağmen bunu kabul etmediğimiz için, şimdi bize   evlerimizi terk etmemiz için tebligatlar göndermekte,
terk etmediğimiz taktirde, bayramdan sonra elektrik su ve doğalgazımızı kesmekle tehdit etmektedirler.

Kamu gücünü kullanarak zorla dönüşüm yapmak anlamına gelen bu hukuksuz, çağdışı uygulama, İçişleri Bakanı’mızın bir süre önce söylediği  “siz önce yıkın, hukuk arkasından gelsin” emrinin  hayata geçirilmiş tipik bir örneğidir.Öte yandan bir süre önce İçişleri Bakanı’yla resimleri olan şahısların, rantsal dönüşümü kabul etmeyen mahalle sakinlerimize silah çekmelerine rağmen, ne yazık ki hala yakalanmamış olmaları da, zorla dönüşüm uygulamasının geldiği aşamayı göstermesi bakımından ibret verci bir durumdur.

Bizler, kentsel dönüşüme karşı değiliz, kentsel dönüşümün yasalarca öngörülen kurallara aykırı olarak yapılmasına karşıyız. Zorla değil, rızaya dayalı dönüşümden yanayız. Mahallemizde yaşanan dönüşüm uygulaması, bunun tam tersi olduğu için kabul etmiyoruz ve yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Diyoruz ki: “ey yetkililer, kentsel dönüşüm yasasının, herhangi bir yerde dönüşüm yapılması için olmasa olmaz kurallardan biri, önce oranın planını yapmaktır. Oysa siz, mahkeme kararlarıyla defalarca iptal olmuş planlardan sonra yeni bir plan yapmadan, iptal olmuş plana göre uygulama yapıyorsunuz.  Bu hukuksuz uygulamadan vazgeçin. Önce 1/5000’lik ve 1/1000’lik planları yapın. Bunu kurallara uygun şekilde yapın. Bir kez daha iptal olmaması için mahalle halkının, uzman kuruluşların, ilgili odaların görüşlerini alarak yapın.Bu olmadan, yaptığınız bütün uygulamalar hukuksuz olur.
Madem ki bize kendi evimizi kendi insiyatifimizle  dönüştürme izni vermiyorsunuz, o zaman, devlet olarak yaptığınız dönüşümün adil ve şeffaf  olması gerekir.Sosyal devlet olmanın gereği rantı amaçlamayan, maliyetine dönüşüm yapmanız gerekir. Oysa, siz bunların hiçbirini yapmıyorsunuz. Yaptığınız uygalama, baştan sona kadar hukuksuzluğu, kanunsuzluğu esas alan bir uygulamadır. Bütün bunlardan vazgeçip hukuka, sosyal devlet olmanın gereklerine uygun bir dönüşüm yaptığınız taktirde  biz her zaman sizinle birlikte oluruz. Ancak böyle yaparsanız yaşadığımız mahalleyi el ele birlikte dönüştürebiliriz. Bunu yapmadığınız sürece haklarımızı korumak için sonuna kadat direnmeye devam edeceğiz.”