Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Moskova’dan fimleri aratmayan kaçış

Moskova’dan fimleri aratmayan kaçış


AHMET KURU | BERLİN, TR724

Yaptıkları müziğin yanı sıra eylemleri ile kendilerinden söz ettiren Kremlin muhalifi feminist-punk müzik grubu Pussy Riot‘un solistlerinden Maria Aljochina, ajan filmlerini aratmayan bir planla Moskova’dan kaçmayı başardı. Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta New York Times’a röportaj veren 33 yaşındaki Rus müzisyen, “Kalbin özgürse her yerde özgürsün.” dedi. Rusya’dan kaçtığını dünyaya duyuran Aljochina, buradan grubun yurt dışındaki diğer üyeleri ile konser vermek üzere Berlin’e geçti.

Rusya’da 2011 yılında kurulduktan sonra kendilerini iktidar ve kilise muhalifi, otonom-feminist bir punk grubu olarak konumlandıran müzik grubu, yaptıkları müziğin yanında sansasyonel eylemleriyle de kendilerinden söz ettiriyor. 2012’de bir diğer grup üyesi Nadeschda Tolokonnikova ile kilisede gerçekleştirdikleri Putin karşıtı eylem sonrası tutuklanan Alijochina, 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2013 sonunda çıkarılan af sonrası tahliye edilmişti. Aliochina, tutuklu muhalefet lideri Nawalny’nin serbest bırakılması için yapılan çağrılara katılması sebebiyle de yargılanmıştı. Bir yıl boyunca geceleri evinden dışarı çıkması yasaklanmıştı. Yılbaşından bu yana türlü bahanelerle evine baskın düzenleyen Rus polisi, müzisyenin birçok temel hakkını ihlal etmişti. Nisan başında savaş karşıtı söylemleri nedeniyle 21 gün hapse mahkûm edilen Rus müzisyen, bu hükümle birlikte ülkeyi terk etmeye karar verdi. Alijochina, Rus kolluk kuvvetlerini atlatabilmek için zeki ve tehlikeli bir plan yaptı.

SINIRDA HEYECANLI SAATLER

Evinden bisikletli kurye kılığında çıkan ‘Maşa’, bir arkadaşının arabasında Belarus sınırını geçti. Burada bir süre muhalif birkaç dostunun evinde saklandı. İzlandalı Ragnar Kjartansson’un bir AB ülkesinden edindiği seyahat belgesi ile Litvanya’ya geçmeye çalıştı. Pratikte AB vatandaşlarına seyahat özgürlüğü tanıyan belge ile sınırındaki ilk iki deneme başarısızlıkla sonuçlandı. Bu sırada Alijochina’nın kaçtığını fark eden Rus yetkililer, müzisyeni Rusya genelinde aramaya başladı.

Otobüsle yaptığı üçüncü denemede Litvanya’ya geçmeyi başaran müzisyeni, grubun yurtdışındaki diğer üyeleri karşıladı. Maşa, günün birinde Rusya’ya geri dönmenin hayalini kurduğunu söyledi.

Her geçen gün yeni bir üyelerimin kaçarak aralarına katıldığını dile getiren grup üyeleri, Avrupa’da geliri Ukraynalı savaş mağdurlarına bağışlanmak üzere bir dizi konser planladıklarını ifade etti.

Grubun 3 üyesi Veronika Nikulschina, Olga Kuratscheva, Olga Pachtusova hatırlanacağı üzere Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası sırasında, polis üniforması ile sahaya girmişti. Eş zamanlı olarak yayınladıkları bir Facebook bildirisi ile siyasi birtakım taleplerini dile getirmişti. Bu eylemden sonra gözaltına alınan grup üyeleri 15 günlük hapis cezasına çarptırılmıştı. Tahliye olduktan sonra cezaevi önünde yeniden gözaltına alınmışlardı.

Grup üyelerinin stadyumdaki eylemine katılan ve tahliye sonrası gözaltına alınan grup üyelerinden Nadeschda Tolokonnikova’nın eşi gazeteci Pjotr Wersilow ise devlet tarafından zehirlendiği şüphesi ile hastaneye kaldırılmıştı. Uzmanlar, ambulans uçakla Berlin’e transfer edilen Wersilow’un ‘zehirlendiğine dair ciddi bulgular’ olduğunu dile getirilse de Kremlin suçlamaları reddetmişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version