Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

MetroPOLL Araştırma’nın son anketi: Millet İttifakı, 1,6 puan önde

MetroPoll Araştırma’nın Ağustos anketi: ‘Kararsızlar’ Millet İttifakı’na yöneliyor


Sandık

MetroPOLL Araştırma’nın Türkiye’nin Nabzı Nisan anketi sonuçları yayınlandı. Buna göre Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 39,4 olarak ölçülürken, Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 41 oldu. Ankette CHP’ye de önemli bir mesaj var. AKP’nin oy oranı bir yıl öncesine göre 1,9 puan düşmüş. Devasa boyutlara ulaşan ekonomik kriz nedeniyle iktidar partisinin oy kaybetmesi normal. Ancak bir yıl öncesine göre CHP’nin oy oranında da neredeyse 1 puanlık bir düşüş görülüyor.

MetroPOLL Araştırma’nın nisan anketine göre kararsızları dağıtılmadan AKP’nin oy oranı yüzde25,2 olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl ocak ayında Metropoll’ün yaptığı araştırmada AKP’nin oy oranı yüzde 30,3, Nisan 2021’de ise yüzde 27,1 olarak ölçülmüştü. AKP’nin oy oranının 14 ay öncesine göre yaklaşık 5 puan düştüğü görüldü. Bir yıl öncesine göre ise düşüş 1,9 puan.

MİLLET AÇLIĞA MAHKUM ANCAK YİNE DE AKP BİRNCİ PARTİ

Söz konusu kayıp, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle son derece makul kabul edilebilir.  İnsanların ev kirasını ve faturalarını ödemekte zorlandığı, enflasyonun yüzde 70’e dayandığı bir ortamda iktidar partisinin değil 5 puan, 10 puan bile kaybetmesi normal karşılanabilir. Bu açıdan bakıldığında AKP’nin oy oranının son 1,5 yılda sadece 5-6 puan düşmesi, iktidar açısından başarı olarak değerlendirilebilir.

METROPOLL’E GÖRE CHP, YÜZDE 25 SINIRINI AŞAMIYOR

Son ankette CHP’nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 17,6 olarak ölçüldü. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra oran yüzde 22,4’e çıktı. Geçtiğimiz yıl nisan ayında yapılan araştırmada CHP’nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 18,3 olarak ölçülmüştü. Son bir yılda iktidarın oy oranının düşmesi normal ancak ilginç bir şekilde CHP’nin oylarında da azalma olduğu görülüyor.

İYİ PARTİ’DE YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Millet İttifakı’nın diğer üyesi İyi Parti’nin oy oranında ise gözle görülür bir yükselme var. Son ankette İyi Parti’nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan oy oranı yüzde 14,6; dağıtıldıktan sonra ise 18,6 olarak hesaplandı. İyi Parti’nin bir yıl önce yapılan ölçümlerde kararsızlar dağıtılmadan oy oranı yüzde 10,7’ydi.

HDP, YÜZDE 12’Yİ AŞTI

Türkiye’nin en büyük 4. partisi olan HDP’nin oy oranında da bir yıl öncesine göre artış var. Son ankette HDP’nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan 9,7; dağıtıldıktan sonra 12,3 olarak ölçülmüş. Bir yıl önce yapılan araştırmada oran 8,4 olarak açıklanmıştı. 1,3 puanlık bir artış söz konusu.

MHP, 5. PARTİ

MHP’nin oylarında ise erime var. Son ankette MHP’nin oy oranı kararsızlar dağıtıldıktan sonra 7,3 olarak açıklandı. MHP’yi yüzde 2 ile Deva ve yüzde 1,4’le Saadet Partisi takip ediyor. Gelecek Partisi’nin oy oranı ise binde 6 olarak ölçülmüş.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version