TR724 HABER | ENSAR NUR
Mali’de iktidarı elinde tutan cunta yönetimi Pazar günü yaptığı açıklamada G5 Sahel teşkilatından ve bölgedeki cihatçı gruplarla mücadele için kurulan G5 Sahel Ortak Görev Gücü’nden çekildiğini duyurdu.
Pazar günü Bamako’dan yapılan açıklamada, Mali’nin teröristlerle mücadele için kurulan Ortak Görev Gücü de dahil olmak üzere G5 Sahel teşkilatının tüm birimlerinden çekildiği bildirildi.
Mali Devlet Televizyonuna konuşan Bölgesel Yönetim Bakanı Albay Abdulaye Maiga, G5 Sahel ülkeleriyle ikili ilişkilerin sürdürüleceğini söyledi.
Cunta yönetimi çekilme kararına gerekçe olarak, teşkilatın diğer üye ülkeleri Moritanya, Çad, Nijer ve Burkina Faso’nun Mali’nin dönem başkanlığını kabul etmemesi gösterildi. Cunta yönetimi açıklamasında teşkilatın otonomisini kaybettiğini ve bölgede bulunmayan dış devletler tarafından “araçsallaştırıldığını” iddia etti.
Bu karar Mali’yi komşularından daha da izole ederken, ülke 9 Ocak’tan bu yana Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) ekonomik ve diplomatik yaptırımlarının hedefi olmaya devam ediyor. yaptırımların temelindeki sebep ise cuntanın Ağustos 2020’de ve Mayıs 2021’de yapılan iki darbenin ardından demokrasiye dönüşü yavaştan alması olarak belirtiliyor.
Teşkilatın kuruluşundan 3 yıl sonra 2017’de hayata geçirilen G5 Sahel Ortak Gücü’nün 2013’ten bu yana Mali’de faaliyet gösteren Fransız ordusunun bölgeden çekilmesiyle terörizmle mücadele görevini devralması planlanıyordu. Emmanuel Macron, Elysée’ye çıktığı günden bu yana teşkilatın gücünün artması ve bölgede Fransız ordusunun yerini alması için efor sarf ediyordu.
Ancak 2020 ve 2021’de Mali’de gerçeklesen darbeler, Mali ve Fransa arasındaki ilişkileri gerginleştirdi. Cuntanın güvenlik alanında Fransa ile olan ortaklığını bitirme çabası ve Rus Wagner Grubu ile çalışmaya başlaması ilişkileri kopma noktasına getirdi.
Cunta yönetimi, Ocak ayında Fransa büyükelçisi Joël Meyer’in sınır dışı edilmesini emrederken, Nisan ayında, ülkede Fransız medya organları France 24 ve RFI’nin yayınını da durdurma kararı almıştı. Bamako son olarak ise Mayıs ayı başında kendisini Fransa’ya bağlayan askeri anlaşmaları iptal etmişti. 16 Temmuz 2014 tarihli savunma işbirliği anlaşması, Mali’deki Fransız askeri varlığını düzenliyordu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, G5 Sahel’in beş üyesinden ikisi olan Mali ve Burkina Faso’daki askeri darbelerin teşkilatın Cihatla Mücadele Ortak Gücü’nün operasyonel kapasitesini baltaladığını söylemişti. G5 Sahel Ortak Gücü Mali güçleri hariç, yaklaşık 5 bin askerden oluşuyor.
Uzmanlara göre, Mali’nin G5 Sahel’den çekilmesi pratikte teşkilatın sonu anlamına geliyor. Bölgedeki etkisini henüz ispatlamayı başaramayan teşkilat, 2020’den bu yana üye devletlerde gerçeklesen darbeler yüzünden de terörle mücadele konusunda varlık göstermedi.
2014’te kurulan G5 Sahel teşkilatı bölgedeki ekonomik ve güvenlik konularında işbirliğinin geliştirilmesi ve bölgede cihatçı terör örgütlerine karşı operasyon yürüten Fransız ordusunun yanı sıra BM misyonu MINUSMA’ya askeri destek verilmesi amacıyla kurulmuştu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***