Kim Jong-un, düzenlediği acil politbüro toplantısında salgınla mücadele için orduyu da görevlendirdi. Kim, “Başkent Pyongyang’da ilaç dağıtımını bir an önce düzene sokmak için” orduya devreye girmesi talimatı verdi.
BBC’nin KCNA haber ajansından aktardığı habere göre Cumartesi günü açıklama yapan Kim Jong-un, Covid-19 salgınının “çok büyük bir felaket” olduğunu söyledi:
“Bu, ülkemizin kuruluşundan bu yana yaşadığı en büyük zorluk.”
Haber kanalları, Kuzey Kore’de bir milyondan fazla kişinin “ateş” olarak adlandırılan salgına yakalandığını ve yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ancak ülkede test yetersiz olması nedeniyle ölümlerin koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı kaynaklı olup olmadığı kesinleştirilemiyor.
Ancak bazı Kuzey Korelilerin sağlık sistemininden ve aşılama oranlarının yetersiz olmasından şikayetçi oldukları belirtiliyor.
ULUSAL ACİL DURUM
Kuzey Kore, ilk Covid-19 vakalarını geçen hafta dünyaya duyurdu. Yetkililer ülkede daha önce hiç Covid-19 ölümü görülmediğini iddia etse de gözlemciler, virüsün uzun süredir var olduğuna inanıyor.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Perşembe günü virüsü kontrol altına almak için “ulusal acil durum” ilan etti ve salgını bitirme sözü verdi. Acil durum kapsamında ülke çapında karantina uygulanıyor, iş yerlerinde buluşmalar yasaklanıyor.
BÜYÜK FELAKET
Kuzey Kore, bugüne kadar ulusal Covid-19 aşı programını reddetti. Hükümet, geçen yıl yurt dışından tedarik edilecek milyonlarca AstraZeneca ve Sinovac aşısı teklifini kabul etmedi, Ocak 2020’de sınırlarını kapatarak virüsü kontrol altına aldığını savundu.
Çin ise bugünlerde yeni bir Omicron dalgasıyla baş etmeye çalışıyor ve birçok şehirde karantina kısıtlamaları uyguluyor.
Güney Kore hükümeti ise geçtiğimiz günlerde vakalar üzerine Kuzey’e insani yardım teklifini yenilediğini söyledi. Pyongyang’dan henüz yanıt gelmedi.
GIDA ÜRETİMİNDE ZORLUKLAR
Covid-19’un yayılmasıyla büyük bir sağlık mücadelesi yaşanıyor. Bunun yanı sıra ülkede gıda üretiminde de zorluklar yaşandığı belirtiliyor, tarım işçilerinin çalışamamasının son derece ciddi sorunlara yol açabileceği ifade ediliyor.
Dünya Gıda Programı (WFP), bugünlerde hala ülkede bulunan 25 milyon kişiden 11 milyonunun yetersiz beslendiğini söylüyor.
Ülkedeki sağlık uzmanları, önceliğin hasta olan kişilerin tedavisi için ilaç tedarik etmek olduğunu söylese de hükümet şimdilik yardım kabul etmemeye devam ediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***