Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kurbanlık üzerinden hormonlu kazanç

Kurbanlık üzerinden hormonlu kazanç


TR724 ÖZEL | TUNA YILDIZ

Türkiye’de son dönemde gıda fiyatlarda yaşanan artışlar piyasaları altüst etti. Başta gıda sektörü olmak üzere tüm iş kollarında, fiyatlar yüzde 30 ile 40 oranında yükseldi. Fiyatlarda yaşanan istikrarsızlık, sahtecilik ve hormonlu kazanç elde etmek isteyenlerin de ekmeğine yağ sürdü.

Halkı kandırmak isteyen sahtekarların yeni oyunu denetimlerde ortaya çıktı. Ulaşılan bilgilere göre, vatandaş ekonomik zorluklara rağmen Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık almak için besi çiftliklerine yöneldi. Bunu ranta çevirmek isteyen sahtekarlar, geceden hayvanların önüne kaya tuzu koyuyor. Ancak sabah 10 sıralarına kadar hayvanlara su vermiyor. Susayan hayvanlar bir anda 50 ile 60 litre aralığında su içiyor. Kurbanlık almak isteyenler de besili gibi görülen kurbanlıkları anında seçiyor. Tartıya çıkan hayvanlar, normalin 50-60 kilogram fazlası geliyor. Uzmanlara göre; kaya tuzu oyununda tüccarlar minimum 5 bin ile 6 bin lira arasında para kazanırken, vatandaşlarda aynı oranda zarara uğruyor.

Son dönemde başta gıda ve et fiyatlarındaki artışı ranta çevirmek isteyen fırsatçılar, akıl almaz yöntemler vatandaşları aldatıyor. Özellikle İstanbul, Ankara, Konya ve İzmir gibi büyük şehirlere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden kurbanlıklar getiriliyor. Belediyelerin kurban dönemi için rezerve ettiği toplanma alanlarında kendilerine göre kiralık yer tutuyor. Buralarda kiraların ve yem maliyetlerinin yüksek olması, fırsatçıları akıl almaz yöntemlere yönlendiriyor. Bunun son örneği, Tarım Bakanlığı uzmanlarının denetimlerinde Ankara, İstanbul ve Konya’da yaşandı. Bir vatandaş, kurbanlık alımı için belirlenen bir alana gitti. Burada besili gördüğü bir hayvanı tartıya çıkardı. Hayvan ilk tartıda 500 kilogram civarında geldi. Alıcı seçtiği hayvanın fotoğrafını çekti. Ödemesini yaptı. Gerekli anlaşmayı yaptıktan sonra kendisine ait olduğuna dair bir etiket hayvanın kulağına takıldı. Alıcı bir hafta sonra, hayvanı kontrol için aynı alana yeniden geldi. Kurbanlık hayvanın normalden daha zayıf olduğunu gördü. Hayvanı yeniden tartıya çıkarttı. Bu defa kurbanlık hayvan 450 kilogram civarında geldi. Buna itiraz eden alıcı, nedenini sordu. Satıcı ise birkaç gündür az yemesini gerekçe gösterdi. Parasını ödediği için de yapacağı bir şey olmayan alıcı, çareyi Tarım Bakanlığı’na şikayette buldu.

KAYA TUZUYLA KİLOGRAM OYUNU

Tarım Bakanlığı uzmanları yaptıkları geniş kapsamlı incelemelerde, bazı fırsatçıların masum insanların duygularını suiistimal ettiklerini tespit etti. Buna göre; bazı kurbanlık alanlarında hayvanlara geceden aşırı susatması için kaya tuzu veriliyordu. Saat 18.00’da hayvanların önüne tuz konuluyor, ancak su verilmiyordu. Sabah saatlerinde ise önlerindeki oluklara su dolduruluyor, hayvanlar doyasıya içiyordu. Ardından da besili gibi görülen hayvanlar, vatandaşların gözleri önünde tartıya çıkarılıyordu. Haliyle de hayvanlar tartıda ağır basıyordu.

Uzmanlar, vatandaşları alımlarda daha dikkatli olmaları yönünde uyarıyor. Özellikle kurbanlık alımlarında bildikleri ve güvendikleri çiftliklerden alım yapmalarının önemine vurgu yapıyor.

HORMON İLAÇLARIYLA İKİNCİ OYUN

Tarım Bakanlığı uzmanları yaptıkları denetimlerde başka bir fırsatçılığı da tespit etti. Buna göre; hayvanlara kaya tuzunun yanında hormon iğnesi de yapıldığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre; Irak, Lübnan, İran ve Suriye’den yasa dışı yollarla getirilen hormon ilaçlar kurbanlıklara enjekte ediliyordu. Kesimden birkaç ay önce hayvanlara enjekte edilen hormonlu ilaç sayesinde kurbanlıkların küçükbaşlarda 15-20, büyükbaşlarda ise 50-60 kilogram fazla geldiği öne sürülüyor. Fırsatçıların bu sayede hayvan başına bin 500 ile 6 bin lira arasında fazladan rant elde ettikleri belirtiliyor. Doğu ve güney şehirlerinde başta üzere sınıra yakın bölgelere, yasa dışı yollarla gelen hormon ilaçlarının özellikle Doğu bölgelerinde bazı veteriner hekimler tarafından piyasaya sürüldüğü iddia ediliyor. İddiaları doğrulayan bir sektör temsilcisi, Tarım Bakanlığı’nı Kurban Bayramı öncesinde hayvan pazarlarını ve üretim tesislerini sıkı denetimden geçirmeye çağırdı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version