Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Karar yazarı Kahveci: Faizi düşürerek, faizcilere en parlak günlerini yaşatan bir yönetim anlayışı karşımızda

Karar yazarı Kahveci: Bu kadar yanlış bilinçsiz yapılamaz


Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, geçen yıl bankaların tüm TL bazlı kredilerden adlığı faiz gelirinin 532 milyar 517 milyon lira olduğunu, bu orandan 100-150 milyar lira tasarruf etmek için faizlerin yüzde 14’e düşürüldüğünü ifade etti. Kahveci, uygulanan faiz politikası sonucunda devletin borçlanma faizinin arttığını ve bankaların Merkez Bankası’ndan aldığı yüzde 14 faizli parayı yüzde 27 seviyesinden Hazine’ye borç olarak verdiğini aktardı.

Kahveci “Faiz düşürerek faiz artıran ve faizcilere en parlak günlerini yaşatan bir yönetim anlayışı karşımızda” diyerek şöyle devam etti:

Nitekim geçen yılın ilk 3 mayında tüm bankaların tüm TL kredilerinden aldıkları faiz geliri 104 milyar 790 milyon liradan bu yılın ilk üç ayında 193 milyar 131 milyon liraya arttığına şahit olduk.

Bankaların faiz gelirlerini 100 milyar lira civarı artırması yetmedi, ek olarak KKM hesaplarında dolar yükseliş farkı olarak yaklaşık 100 milyar liralık bir ek yükü de üstlenmiş olduk. Bu paranın 30 milyarı aşan kısmını Hazine ve MB çoktan ödedi, kalan kısmı da önümüzdeki aylarda ödenmeye devam edecekler. Ama kur yükselişi bu şekilde devam ederse KKM maliyeti da hızla artarak 400-500 milyar liraya ulaşabilir.

Bakın yine tekrar edeceğim: Şu berbat faiz indirimi ile asıl kurlar patladı. Sadece ve sadece 441 milyar dolarlık dış borçların maliyeti şu 8 ayda 3,5 trilyon lira arttı.

Ortada Nass var deyip, faiz sebep-enflasyon sonuç diye çıkılan yolda 100-150 milyar faiz tasarrufu edeceğiz diye ülkeye trilyonlarca lira zararı hangi matematikle kim nasıl verebilir?”

Yazının tamamı için tıklayın

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version