Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsveç, Türkiye’ye silah ihracatı yasağında geri adım atıyor

İsveç, Türkiye’ye silah ihracatı yasağında geri adım atıyor


Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki YPG/PYD’ye karşı yürüttüğü operasyonların ardından Türkiye’ye silah ihracatını durduran İsveç, Erdoğan’ın NATO resti sonrası geri adım atmaya hazırlanıyor. İsveç basınından Expressen gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin NATO üyeliğini onaylama şartı olarak öne sürdüğü Türkiye’ye yönelik silah ihracatı yasağını kaldırmaya hazırlanıyor.

TÜRKİYE 5 MADDELİK TALEP LİSTESİ SUNMUŞTU

Rusya-Ukrayna savaşının ardından İsveç ve Finlandiya NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin iki ülkenin üyeliğini veto edeceğini açıklamıştı. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından İsveç’in üyeliğini onaylamak için Türkiye’nin İsveç’ten beş maddelik bir talep listesi sunmuştu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın listesinde yer alan talepler şöyle:
“Teröre siyasi desteğe son verin. Terör finansmanın kaynağını ortadan kaldırın. PKK/PYD’ye silah desteği vermeyi bırakın. Türkiye’ye yönelik uygulanan silah ambargosunu kaldırın. Teröre karşı küresel işbirliği yapın.”

Türkiye’nin talepleri arasında en önemli iki madde Türkiye’ye yönelik silah ambargosunun kaldırılması ve PKK/PYD’ye silah ve teçhizat tedarik edilmesinin sonlandırılmasıydı. İsveç hükümeti her ne kadar Türkiye’ye yönelik ‘tam olarak bir ambargo’ uygulanmadığını, PKK/PYD’ye geçen İsveç malı silahların ise ABD ruhsatlı olduğunu söylese de iki ülke arasındaki müzakerelerde şimdiye kadar önemli bir yol alınamamıştı.

‘BUGÜN KOŞULLARA GÖRE POZİSYON ALIYORUZ’

İsveç, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki YPG’ye yönelik saldırısının ardından 2019 sonbaharında Türkiye’ye silah ve mühimmat satışını fiilen durdurmuştu. Dışişleri Bakanı Ann Linde daha sonra Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etmişti.
Son gelişmelerin ardından İsveç basınında yer alan habere göre İsveç ,Türkiye’nin talepleri doğrultusunda bu konuda geri adım atıyor.
Expressen gazetesi, Dışişleri Bakanı Ann Linde’den silah gereksinimleri hakkında yorum yapmasını istedi ancak o basın sekreteri aracılığıyla İsveç’te silah ihracatına izin veren makam olan İsveç Stratejik Ürünler Müfettişliği’ne (ISP) atıfta bulunarak şunları söyledi:
“İsveç savunma sanayisinden gelen uygulamaları duruma göre test ediyoruz. Ambargo yok.”

Linde ve ISP; İsveçli şirketlerin Türkiye’ye silah ve mühimmat satmasının serbest olduğunu açıkça söylemiyor. Ancak “İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin tartışmanın” koşulları değiştirdiğini açıkça ifade ediyor.
Bu durum; Expressen gazetesi muhabiri Arne Lapidus’a göre İsveç hükümetinin, Türkiye’ye silah ihracatına karşı muhalefetini gevşettiği anlamına geliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version