Milli bayramlar, mahalli kurtuluş günleri ve resmi törenlerde, kamu görevi olan herkesin duracağı yerler protokol yönetmelikleriyle belirlenmiş durumda.
Başkent Ankara’da, büyükşehirlerde, büyükşehir olmayan ill ve ilçelerde protokolde farklı uygulamalar var.
Mevzuata göre, “Tebrikata giriş sırası listesi” aynı zamanda bir “Önde gelim listesi” olarak da kabul ediliyor.
“Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği”nin kapsamı dışında kalan il ve ilçelerde yapılan toplantı, tören, organizasyon ve etkinliklerde “önde gelim” uygulaması özel durumlar da göz önünde tutularak “Başkent Dışındaki İllerde Tebrikata Giriş Listesi” ana esaslarına göre belirleniyor.
KAYMAKAMLAR BİR SIRA GERİ ALINDI
İndependent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın haberine göre; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla 81 il valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ile jandarma ve sahil güvenlik komutanlıklarına gönderilen bir genelgeyle, şehir merkezlerinde yapılan resmi törenlerdeki protokolde kritik bir değişiklik yapılarak kaymakamlar bir sıra geri kaydırıldı.
Şubat ayı içinde iletilen genelgede, “İl düzeyinde gerçekleştirilen toplantı, organizasyon, tören gibi etkinliklerde, etkinliği düzenleyen kurumun en üst yöneticisiyle birlikte genel kolluğun illerdeki en üst amirleri dahil olmak üzere, ‘Başkent Dışındaki İllerde Tebrikata Giriş Sırası’ başlıklı listenin ilk beş sırasında belirtilen kişilerden sonra kaymakamların konumlandırılması” istendi.
Daha önce kaymakamlar, vali yardımcıları, il genel meclis başkanı, ilçe belediye başkanları ve kolluk amirleriyle aynı hizadaydı.
Yeni uygulamayla, kaymakamlar, belediye başkanlarıyla birlikte emniyet müdürleri, jandarma ve sahil güvenlik komutanlarının arkasında yer alabilecek.
‘EMNİYET MÜDÜRÜ VE KOMUTANLARIN YERİ KIDEME GÖRE BELİRLENECEK’
Genel kolluğun illerdeki en üst amirlerinin arasındaki “önde gelimin” nasıl belirleneceği de genelgede kendisine yer buldu.
Daha önce, il ve ilçelerdeki kolluk amirleri arasındaki “önde gelimin” meslek kıdemine göre mi yoksa bulunduğu il ve ilçedeki görev süresine göre mi belirleneceği dair tereddütler bulunduğu bakanlığa iletilmişti.
Bakanlık, emniyet müdürleri ile jandarma ve sahil güvenlik komutanları arasından kimin daha önde olacağının, “memuriyet kıdemine göre belirlenmesi gerektiği” bildirdi.
İLÇELERDE, EV SAHİBİ KAYMAKAM VALİDEN SONRA
İlçelerde yapılacak tören ve organizasyonlarda ise, o ilçenin kaymakamı validen sonra, il protokolünden önce konumlandırılacak.
Bu durum, cumhurbaşkanı, bakanlar ya da TBMM üyelerinin katılım durumuna göre değişiklik gösterecek.
Genelgede, “koordinasyon süreçlerinin eksiksiz yerine getirilmesi” ve “uygulamada herhangi bir aksaklığa müsaade edilmemesi” uyarısında da bulunuldu.
İDDİA: “YAŞLI EMNİYET MÜDÜRLERİ GENÇ KAYMAKAMLARLA AYNI SIRADA DURMAK İSTEMEDİ”
Kamu bürokrasisinde bu değişikliğin nedeni hakkında ilginç bir tartışma yürüyor. Özellikle küçük şehirlerin ilçelerine görevlendirilen kaymakamların yaşça daha genç.
İddiaya göre kaymakamlardan daha yaşlı olan il emniyet müdürleri, jandarma ve sahil güvenlik komutanları onlarla aynı düzeyde tutulmak istemiyor.
KAYMAKAMLAR RAHATSIZ
Ancak kanuna göre kaymakamlar, “hükümet temsilcisi” olarak görev yapıyor.
Yeni uygulamayla bakanlık çatısı altında görev yapan emniyet müdürleri ve komutanların arkasına düşen kaymakamların rahatsız olduğu belirtiliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***