Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Finlandiya Cumhurbaşkanı: Erdoğan bir ay önce bana NATO üyeliğimizi destekleyeceğini söyledi; kafam karıştı

Finlandiya Cumhurbaşkanı: Erdoğan bir ay önce bana NATO üyeliğimizi destekleyeceğini söyledi; kafam karıştı


Abdullah Bilal Dalkılıç, Helsinki

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkesinin NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğini duyurmasında sonra gözler Türkiye’ye çevrilmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine “olumlu bakmadığını” söylemişti.

Erdoğan’ın açıklamalarının hatırlatıldığı Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Erdoğan ile bir ay önce yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunarak, görüşme sırasında Erdoğan’ın, Finlandiya’nın NATO üyeliği hakkında konuyu kendisinin açtığını ve Finlandiya olarak üyelik başvurusunda bulunulduğu taktirde memnuniyetle olumlu bakacaklarını söylediği belirtti. Niinistö, Erdoğan’a bunun için teşekkür ettiklerini aktardı.

Niinistö, Erdoğan geçtiğimiz cuma günkü tam tersi ifadeler için ‘kafa karışıklığını meydana getirdiğini’ ifade etti. Finlandiya Cumhurbaşkanı, Erdoğan ile tekrar konuyu ele almak istediğini ve konuyu tamamen açıklığa kavuşturuncaya kadar yeni dialoglar kurulması için çaba gösterileceğini de ekledi.

Niinisto Erdoğan’la ilgili basın toplantısında şunları söyledi: “Açık olmak gerekirse biraz kafam karıştı çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaklaşık bir ay önce bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim ve benden önce insiyatif aldı ve ‘NATO’ya başvuruyorsunuz ve biz bunu olumlu değerlendireceğiz’ dedi. Kendisine teşekkür ettim ve teşekkürün karşısında çok memnun oldu. Yani anlıyacağınız, kafam biraz karıştı. İki gün önce duyduklarımız farklıydı. Dün yeniden Türkiye’nin üyeliğimize açık olduğunu duyduk fakat hayıra dönüştü ya da olumsuza dönüştü diyelim. Sanırım şu anda net bir yanıta ihtiyacımız var. Erdoğan’la dile getirdiği problemlerle ilgili konuşmaya hazırım”

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin’in NATO üyeliği ile ilgili resmi bildiriminden sonra yarın Finlandiya’nın iki yüz üyesi bulunan parlementosunda oylama yapılacak. Sonra da NATO genel sekreterliğine üyelik resmi başvuruda bulunulacak.

Finlandiya medyasında Erdoğan hakkında değerlendirmelerde Erdoğan’ın durumdan vazife çıkartmaya çalıştığı ve menfaat peşinde olduğu yazıldı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version