SERBEST GÖRÜŞ – Eski ABD Başkanı George W. Bush, Ukrayna savaşıyla ilgili yaptığı bir konuşmada Ukrayna ile Irak’ı karıştırınca gündem konusu oldu.

Dallas’ta katıldığı bir etkinlikte konuşan Bush, Ukrayna’daki savaşla ilgili yaptığı açıklamada “Irak’ın tamamen haksız bir işgali” ifadelerini kullandı. Bush daha sonra sözlerini “Ukrayna’yı kastediyorum” şeklinde düzeltti.

Bush’un Rusya’yı eleştirdiği konuşmasında, “Sonuç, bir adamın Irak’a tamamen haksız ve acımasız bir işgal başlatma kararıdır” ifadelerini kullanması salonda gülüşmelere neden oldu.

ABD’de 2001-2009 yılları arasında iki dönem başkanlık yapan George W. Bush, 2003’te Irak’ta kitle imha silahları olduğu iddiasıyla bu ülkeye işgal harekatına girişmişti. Irak’ın işgali beraberinde on binlerce insanın ölümünü ve uzun yıllar istikrarsızlık içinde kalan bir ülke getirmişti.

O dönem Bush yönetimi Irak’ta kitle imha silahları bulunduğuna ilişkin dünya çapında bir kampanya yapmış ancak işgalin ardından bu ülkede herhangi bir kitle imha silahı bulunmadığı anlaşılmıştı. 

Irak’ı işgal eden eski ABD Başkanı Bush’un yaptığı gaf, bir kez daha psikanalizin kurucusu Sigmund Freud’un dil sürçmesi teorisini akıllara getirdi. Literatüre Freudyen Sürçme olarak geçen teori basitçe, bilinçaltında saklı tutulan gerçeklerin dil sürçmesi olarak gün yüzüne çıkması anlamını taşıyor.