Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BAE’li mevkidaşı Al Nahyan ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Kapsamlı bir ticaret anlaşması imzalamak istiyoruz”

BAE'li mevkidaşı Al Nahyan ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Kapsamlı bir ticaret anlaşması imzalamak istiyoruz"


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi.

Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm boyutlarıyla değerlendirdiğini söyledi, “Kapsamlı bir ticaret anlaşması imzalamak istiyoruz” açıklamasını yaptı.

 

BAE’nin Körfez bölgesinde Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, 2021 yılında iki ülke arasında yaklaşık 8 mliyar dolarlık ticaret yapıldığını belirtti.

 

Çavuşoğlu, Abdullah bin Zayed Al Nayhan ile görüşmesinde ticaret, teknoloji, ekonomi ve ulaştırma gibi alanlarda kat edilen adımların gözden geçirildiğini belirtti ve şu şekilde konuştu:

 

“Türk yatırımcılar Birleşik Arap Emirlikleri’nde yatırımlarını sürdürüyor. Bugün Afrika gibi üçüncü ülkelerde nasıl işbirliği yapabileceğimizi görüştük Kapsamlı bir ticaret anlaşması imzalanması konusunda mutabık kalmıştık. Bu yılın sonuna kadar imzaları atacağız.”

 

Çavuşoğlu aynı zamanda hedeflerden bir tanesinin Körfez’i Avrupa’ya bağlamak olduğunu ve bu konuda yeni projeler üzerinde çalışıldığını paylaştı.

 

Basın toplantısında konuşan Abdullah Bin Zayid ise Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji alanında çok büyük fırsatlar olduğuna dikkat çekti, iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek için “çok büyük potansiyel” olduğunu söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile görüşen Çavuşoğlu, Körfez bölgesindeki gelişmeleri değerlendirdi.

 

Çavuşoğlu, “Geçmişte birçok ülke ile görüş ayrılıkları oldu, bunların bir faydası olmadığını gördük. Öncelikle kendi aramızdaki ilişkileri düzeltelim ki başkalarına da faydamız olsun. Ukrayna savaşı dayanışmanın önemini bir kez daha ortaya koydu.

 

“İsrail’e yaptığımız ziyaret bu bağlamda faydalı oldu. Bizim İsrail ile görüş ayrılığımız olan konular belli ama diyaloğun faydasını gördük. Bu diyalog devam edecek. Filistinli kardeşlerimizin taleplerini İsrail’e ilettik.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version