Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Antakya Ziraat Odası Başkanı Okay: İthalata verilen parayı üreticiden esirgemeyin

Antakya Ziraat Odası Başkanı Okay: İthalata verilen parayı üreticiden esirgemeyin


Üretim araçlarına gelen zamlardan sonra çiftçinin üretecek gücünün kalmadığını belirten Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Fiyat yönünden hükümetin ithal ettiği buğdaya verdiği fiyatı bize de vermesini istiyoruz” talebinde bulundu.

Kuraklık nedeniyle geçen yıl hasatta büyük düşüş yaşanan ve 17.7 milyon tonluk mahsul elde edilen buğdayda, bu yıl özellikle gübre sıkıntısı nedeniyle yine düşüş bekleniyor. Üretici de fiyatta sübvanse istiyor. Ayrıca büyük zamlar gören gübrede sıkıntı yaşayan çiftçinin bunu kullanamaması nedeniyle hasatta 1-2 milyon tonluk bir düşüş beklentisi hakim.

Sözcü’ye konuşan Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Fiyat yönünden hükümetin ithal ettiği buğdaya verdiği fiyatı bize de vermesini istiyoruz. Nasıl ton başına 6 bin 200-6 bin 300 TL’ye ithal etiği buğdayı değirmenciye 3 bin 600 TL’ye veriyorsa, bizden de aldığı buğdayı kendi inisiyatifiyle sübvanse etmesini isteriz. Ton başına alım fiyatında ithal ediyormuş gibi bizden alsalar yeterli. 6 bin 500 TL ton başına alım fiyatı bekliyoruz” dedi.

‘GÜBRE PAHALI, MAZOT PAHALI, ÇİFTÇİNİN GÜCÜ KALMADI’

Çiftçinin tüm girdilerde sıkıntı yaşadığını kaydeden Okay, “Fakir fukaranın ucuz ekmek yemesi lazım. Ancak çiftçinin bunu kaldıracak gücü kalmadı. Kendi kesesinden artık fedakarlık yapacak gücü kalmadı. Gübre pahalı, mazot pahalı, sulama, traktör pahalı. Gözle görünmeyen birbirini tetikleyen ürünlerde fiyat artışı var” diye konuştu.

MALİYET ORTALAMA 4 BİN 700 TL

Mehmet Muzaffer Okay, bu sene hasatta beklenen 1-2 milyon tonluk düşüşün hem gübre ile hem de 1-2 ay önce Güneydoğu’da yaşanan kuraklıkla ilgili olduğunu belirtti. “O stresi yaşayan bitkide mutlaka verim değişikliği olur” diyen Okay, maliyetlerin ise dolardaki iniş çıkışlar nedeniyle ton başına 4 bin 700 TL ile 5 bin 100 TL arasında değiştiğini kaydetti.

TÜİK verilerine göre ise buğdayda, Türkiye’nin yeterlilik derecesi yıllara göre değişmekle birlikte 2019/20 üretim sezonunda %89 seviyesinde.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version