Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Al Jazeera muhabirinin öldürülmesiyle ilgili İsrailli bakandan ‘İnandırıcılığımız yok’ itirafı

Al Jazeera muhabirinin öldürülmesiyle ilgili İsrailli bakandan 'İnandırıcılığımız yok' itirafı



Katar’ın Al Jazeera kanalı, İsrail askerlerinin Batı Şeria’nın Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskını takip eden muhabiri Şirin Ebu Akile’nin başından vurularak öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tutarken, Tel Aviv önce Filistinli militanları suçlayıp ardından bugüne dek kendi lehine sonuç veren uluslararası soruşturma talep etti. 

Kudüs doğumlu Hıristiyan bir Filistinli olan 51 yaşındaki deneyimli kadın muhabir için Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Filistin Yönetimi merkezinde düzenlenen devlet törenine binlerce Filistinli katılırken, İsrail Diaspora Bakanı Nachman Shai’den itiraf geldi.

Eski İsrail askeri sözcüsü de olan Shai, bir radyoya verdiği demeçte, “Bize olan tüm saygımla diyebilirim ki, bu tür olaylarda İsrail’in inandırıcılığı çok yüksek değil. Bunu biliyoruz. Geçmişe dayanıyor” dedi.

Öncesinde Şirin Ebu Akile başından, diğer muhabiri Ali Samudi sırtından vurulduğu sırada ortada değil ateş açan, hiçbir Filistinli olmadığını söyleyen Al Jazeera, ‘soğukkanlılıkla kasten cinayetten’ İsrailli keskin nişancıları sorumlu tuttu.

Filistin Yönetimi’nden Akile’yi öldüren mermiyi balistik test için vermesini talep eden İsrail hükümeti ise İsrail, Filistin Yönetimi ve uluslararası uzmanların ortak soruşturma yürütmesi çağrısı yaptı.

Talepleri reddederek kendi bağımsız soruşturmasını yürüteceğini duyuran Filistin Yönetimi’nden Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) gitme açıklaması geldi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, törendeki konuşmasında “Bu suç cezasız kalmamalı” dedi. Filistin Yönetimi’nin kadın gazetecinin öldürülmesinden İsrail’i ‘tamamen sorumlu tuttuğu’ vurgusunu yapan Abbas, ‘İsrail’e güvenmediklerinden soruşturmada İsrail’le işbirliği yapmayacaklarını’ belirtti.

“Ebu Akile’nin öldürülmesi soruşturmasına İsrail’in dahil olmasını kesinlikle reddediyoruz ,çünkü bu suçu işleyen İsrail” diye konuşan Abbas, Filistin Yönetimi’nin ‘suçluların yargılanması için derhal UCM’ye başvuracağını’ sözlerine ekledi.

Halihazırda UCM, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde İsrail güçleri ve Filistinli silahlı örgütlere yönelik çeşitli insan hakları ihlalleri iddialarını araştırıyor. İsrail devleti, Filistinlilerin bir devleti olmadığı için UCM’nin böyle bir yargı yetkisi olmadığını söylüyor. İsrail’in UCM’ye taraf olmamasına rağmen, İsrail yurttaşları haklarında tutuklama emri çıkarıldığı takdirde yurtdışında gözaltına alınabilir.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version